Смолян. Три дни от 19 до 21 юли, България ще

...
Смолян. Три дни от 19 до 21 юли, България ще
Коментари Харесай

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Три дни България ще е Рожен и Рожен ще е България

Смолян. Три дни от 19 до 21 юли, България ще е Рожен и Рожен ще е България. Това съобщи на заключителна конференция за идния Събор на националното творчество и отглеждане на животни „ Рожен “, кметът на Смолян Николай Мелемов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Той добави, че чакат събитието да бъде посетено от доста сънародници и с провеждането му целят да запазят традициите. На откриването на събора в петък ще участва президентът Румен Радев, а в събота на Роженските поляни ще бъде и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, от които към този момент има публично потвърждения на отправените предложения, уточни Мелемов.
Симеон Караколев от Сдружението „ Рожен – завещание в бъдещето “ сподели, че откриването на Събора ще бъде в петък от 10:30 часа със събирателен състав от над 200 гайдари, отбор „ Родопа “, певицата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, както и сътрудниците им от Чепеларе Мария Бечева с Илия Учиков, като ще има и звън на родопски чанове. На 18 юли, ден преди откриването, големият български трикольор, който е над 7000 кв. метра ще бъде разпънат на Роженските поляни от известните български спортисти биатлонистката Екатерина Дафовска, боксьорът Тервел Пулев, автомобилните състезатели Крум Дончев и Павел Лефтеров, сноубордистът Радослав Янков, състезателката по битка Елица Янкова и други. По думите на Караколев, хотелите и къщите за посетители в региона са цялостни за дните към събора. За да се облекчи трафикът, Караколев прикани гостите да употребяват проведения публичен превоз, който ще пътува от Смолян, Пампорово и Чепеларе. На поляните ще има паркинги с потенциал сред 17 и 20 000 коли, които ще бъдат безвъзмездни.
Той означи, че животните, които ще е вземат участие в ревютата на събора ще пътуват според законодателството, след осъществен обзор от ветеринар и публикуван пътен лист. „ Няма по какъв начин животно да пристигна на поляните на Рожен, без да има пътен лист. На връщане локален доктор също ще прегледа животните, с цел да отпътуват към стопанствата, от които са докарани “, разясни Караколев. Очаква се палатките на Рожен да са към 500, като за всяка вечер се заплаща по 15 лева на палатка, а първата към този момент е разпъната от най-нетърпеливите посетители на събора, уточни Караколев. А хилядите посетители, които ще посетят събора, ще има обезпечени 170 мобилни тоалетни, 15 мобилни бани и 80 умивалници, обезпечено и е сметосъбирането след огромното събитие.

Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР