Смолян. Смолянчани отново показаха смирение и почит към Светия Дух,

...
Смолян. Смолянчани отново показаха смирение и почит към Светия Дух,
Коментари Харесай

Смолян: Църквата „Св. Дух“ в града отбеляза храмовия си празник

Смолян. Смолянчани още веднъж демонстрираха примирение и респект към Светия Дух, изпълнили едноименната черква в града на първия ден след Петдесетница – понеделник. Храмовият празник на църквата „ Св. Дух “ в Смолян бе и първи храмов празник тук за скоро назначения енорийски духовник Иван Василев. Това оповестиха от Архиерейско наместничество – Смолян .
Божествената света Литургия за храмовия празник бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, който служи дружно с енорийския духовник Иван Василев, секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от църквата „ Св. Неделя “ в Райково и отец Васил Маджаров от църквата „ Св. Николай Чудотворец “ в Устово. Помощници в служението бяха икодяконите Даниел Апостолов, Георги Гаджев и Илия Михайлов. Разбира се, избрана роля за празничността на Литургията имаха и хористите от църковния хор при храм „ Св. Дух “. Архимандрит Висарион и иконом Запрян Шиков осветиха принесените с признателност питки, самун и сладкиши. А в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет.
Архимандрит Висарион благослови всички присъстващи и фамилиите им, пожела Бог да пази този град и жителите му, които да принасят благодарствени молебствия. Той се обърна към всички с апел да имаме Божия обич и общението със Светия Дух, с цел да имаме в сърцата си мир и берекет. Както показва св. ап. Павел: „ Плодът на Духа е: обич, наслада, мир, дълготърпение, доброта, състрадание, религия, благост, самоограничение, себеобуздание… “ Изключително належащо за днешния ни ден! А св. деятел Матей написа: „ Светият Дух обогатява индивида с духовни блага и плодове духовни, украсява индивида и с многообразни добродетели, прави го дърво положително и плодоносно … “
Неслучайно Църквата е открила празнуването на Светия Дух, който е Животворящ, Единосъщен с Отца и Сина, който е Подател на живота и който е приказвал посредством пророците. Който е на всички места. И у нас самите… и би трябвало да се научим да го слушаме. Да го поканим „ да ни очисти от всяка сквернота и да избави нашите души “. Колко размишления провокират тези слова за времето, в което живеем, и за нашето предпочитание или отвращение да обичаме Истината, да я пазим и вървим напред сполучливо.
Храмовият празник приключи с осъществяване на „ Многая лета “ и с благословена софра.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР