Смолян. Ръководството на Община Смолян и кметът Николай Мелемов поднасят

...
Смолян. Ръководството на Община Смолян и кметът Николай Мелемов поднасят
Коментари Харесай

Смолян: Почина архитектът на сградата на РДТ в града проф. д-р Стефан Попов

Смолян. Ръководството на Община Смолян и кметът Николай Мелемов сервират най-искрени съболезнования и показват дълбоката си съпричастност към фамилията, околните и родствениците на проф. доктор проектант Стефан Попов във връзка неговата гибел, оповестиха от пресцентъра на Общината . В съболезнователния адрес се споделя:
„ На 23 март т.г. от този свят си отиде един заслужен човек, академик и експерт. Но всички ние ще го запомним като архитекта на емблематичната постройка на РДТ „ Николай Хайтов ”. Тя е издигната през 1984 година и е неповторима като мащаб и архитектура на територията на страната. Според ранглиста на САБ тя е в двадесетте най-хубави здания на столетието. Проектът на проф.арх. Стефан Попов (професор на Международната академия по архитектура) печели Награда на Американския институт по архитектура - " Специален приз " на Третото международно биенале за архитектура в Съединени американски щати - 1985 год.
Проф. доктор арх. Попов е основател и началник на компетентност „ Архитектура “ в Европейския политехнически университет. Ръководител е на образователните стратегии на Международната академия по архитектура. Бил е гостуващ учител в Истанбул, Хюстън, Блексбърг, Вирджиния, Ню Йорк, Берлин и други Печелил е голям брой интернационалните и национални архитектурни състезания. Лауреат е на национални и интернационалните награди. Професор Попов има научни ползи в региона на методите за архитектурно планиране и образование и ползва новаторска методика при образованието на студентите. В своята биография има над 250 осъществени плана и над 90 научни изявления и отчети. Проф. доктор арх. Стефан Попов е първият почетен с почетно звание „ Доктор хонорис идея на Европейския политехнически университет “.
Неговото архитектурно и научно творчество беше богато, всеобхватно и неизброимо, само че дори и да беше основал единствено Родопския трагичен спектакъл в Смолян и това би било задоволително.
Проф. Попов напусна този свят, само че оставеното и съграденото от него ще живее в сърцата на хората и ще припомня за един почтено извървян житейски път.
Поклон пред светлата му памет! "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР