Смолян. Няма промяна в епизоотичната обстановка в област Смолян през

...
Смолян. Няма промяна в епизоотичната обстановка в област Смолян през
Коментари Харесай

Д-р Сава Бозуков, ОДБХ: Няма нови случаи на африканска чума по свинете в област Смолян през последната седмица

Смолян. Няма смяна в епизоотичната конюнктура в област Смолян през последната седмица, няма установени нови случаи на африканска чума по свинете в района. Това разгласи на ежеседмичното съвещание на Постоянната регионална епизоотична комисия в Смолян доктор Сава Бозуков – шеф на Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) – Смолян, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . „ Свършихме си работата още през цялото време в персоналните стопанства и в този момент ни е доста по-лесно. Проблемът в този момент са дивите прасета в региона, само че и там се оправяме добре. Вече месец няма позитивни проби. Всички открити такива преди бяха на умрели прасета в краен етап на разложение “, разясни доктор Бозуков. Той изясни, че ще изчакат да минат два месеца от оповестяването на възбраните в инфектираните територии, с цел да преминат към анулацията им със заповед от шефа на Българската организация по сигурност на храните.
Зам.-директорът на Южноцентралното държавно дружество – Смолян инж. Ивайло Исаев съобщи, че не престават да реализират надзор в инфектираните зони с африканска чума в област Смоля. Той посочи, че въведените в зоните забрани за прекосяване и дърводобив се съблюдават, като се постанова надзор от страната на чиновниците на стопанството.
Инж. Румен Ефтимов от Регионалната дирекция по горите – Смолян сподели, че през миналата седмица са отстреляни 14 диви прасета в региона. „ Очаква се да бъде открит груповия лов на дива свиня тази или идната седмица съгласно волята на министъра дали ще издаде заповед за по-ранно разкриване на груповия лов “, добави той.
По време на съвещанието на непрекъснатата епизоотична комисия – Смолян се разяснява и казусът с неналичието на ями за загробване на животни в община Борино и бе подложен период до края на седмицата той да се позволи.
По искане на Областната дирекция на Държавен фонд „ Земеделие “ – Смолян, Комисията реши да се позволен механически инспектори от Фонда в инфектираните зони при прецизно съблюдаване на всички ограничения за биосигурност. Причината е, че се постанова в идващите 1-2 седмици да се извършат инспекции от тяхна страна, с цел да може през идващите седмици стопаните да получат дотациите си въз основа на осъществените инспекции.
Следващото съвещание на непрекъснатата епизоотична комисия – Смолян ще се организира на 1 октомври, вторник от 14:00 часа.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР