Смолян. На днешния празник Антоновден, архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит

...
Смолян. На днешния празник Антоновден, архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит
Коментари Харесай

Смолян: Архимандрит Висарион отслужва литургия за Антоновден в параклиса „Покров Богородичен“ в града

Смолян. На днешния празник Антоновден, архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион служи в параклиса „ Покров Богородичен “ в двора на Архиерейското наместничество в Смолян дружно с иконом Запрян Шиков. Това оповестиха от Архиерейското наместничество в Смолян .
Светата Литургия стартира 09:00 часа. Именно на олтара в този параклис стои иконата на преподобни Антоний Велики /251-356/, който в този ден на 105-годишна възраст умрял с огряно от небесна наслада лице. Той е знак на цялостно монашеско смирение и отдаденост на Господа Иисуса Христа. Смята се за създател на християнското монашество, един от пустинните отци. Роден е в Египет. От юношески години става аскет с цялостна религия. 20 години обитава уединен в пустиня. При тежки духовни тествания и изкушения в една пещера – корав, с цел да съблюдава обета си, самичък Иисус Христос му се е явил с думите, че непрекъснато бди над него, дано не се бои от нищо.
Св. Антоний бил пореден съперник на арианската разкол. Известна е неговата сразяваща тирада в отбрана на християнството, произнесена, когато бил на 104 година Година по-късно умира, завещавайки да бъде незнаен гробът му, само че по-късно мощите му били открити и пренесени във Виена. Той е настойник на монасите, на бедните и сиромасите, покровител е за душеболните, нервнонапрегнатите, изключително в днешно време.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР