Смолян. Епархийският манастир Св. Вмчк Пантелеймон“ над гр. Смолян отпразнува

...
Смолян. Епархийският манастир Св. Вмчк Пантелеймон“ над гр. Смолян отпразнува
Коментари Харесай

Под непрестанен дъжд премина празникът на св. Пантелеймон над Смолян

Смолян. Епархийският манастир „ Св. Вмчк Пантелеймон “ над гр. Смолян отпразнува своя небесен настойник с тържествена Вечерня с Петохлебие на 26 юли и света божествена Литургия на 27 юли, водени от иконом Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество в Смолян и изпълняващ длъжността свещеник на манастира. Това оповестиха от Архиерейското наместничество – Смолян . Храмовият празник мина под непрекъснат дъжд, който обаче не попречи на поклонници от Смолян и разнообразни места в страната да дойдат в манастира и да вземат участие в богослуженията с общи молебствия – „ Отче наш “ и „ Символът на вярата “. До манастира бе обезпечен безвъзмезден транспорт от Смолян и Устово.
Светата божествена Литургия по случай храмовия празник отслужи секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян и изпълняващ длъжността свещеник на манастира иконом Запрян Шиков. Заедно с него бяха отец Васил Маджаров от храм „ Св. Николай Чудотворец “ и отец Иван Марински от катедрален храм „ Св. Висарион Смоленски “ – Смолян, както и иподякон Емил. Песнопенията изпълняваше църковният хор при храм „ Св. Неделя “ в кв. Райково с диригент Росица Казалиева.
Иконом Запрян Шиков поздрави всички присъстващи в храма с празника и им пожела протекция от свети великомъченик Пантелеймон, с едно сърце и уста да славим този чудноват божий ласкател, този незаместим доктор и изцелител на всяка болест и отпадналост. Нужно е единствено да го призоваваме в молитва откровено и с чисто сърце, помнейки, че както милостиво е живял на земята, по този начин и милостиво оказва помощ на нас и от небето.
Свети Пантелеймон е живял през 3 век в Никомидия, роден от майка християнка, напомни иконом Запрян. Баща му богохулник считал, че би трябвало да получи добра световна специалност, по тази причина го изпратил да учи медицина при най-хубавия доктор в града Ефросин, велможа на римския император Максимилиан. Императорът го харесал и поканил на работа в двореца, само че християнският духовник Ермолай му разкрил евангелското обучение, което изцяло трансформирало живота му. Като знак от Бога за качествата му един път Пантелеймон /името значи всемилостив/ видял на улицата ухапано от отровна змия мъртво дете. Веднага почнал да моли Бога да възкреси детето и то оживяло. След това знамение Пантелеймон приел Христово кръщение и се развил като незаместим врач. Служил като божи делегат на заболели, страдащи, небогати, нещастни освен с лекарство, а най-много с приканване на името Христово. Завистливи лекари донесли на императора, че не желае да се кланя на езическите богове, а лекува посредством вярата в Христа. Последвали жестоки мъчения, сподели иконом Запрян, само че той самоуверено ги понесъл. Хвърлен бил на лъвовете да го раздерат, само че те почнали да се умилват към него. Отсекли главата му, само че родословие мляко вместо кръв, а маслиновите дървета се изпълнили с плод.
Свети Пантелеймон потърпевш за вярата през 305 година, мощите му били разпръснати по целия свят като чудодейни и лечителни. В житието му се отбелязва, че неговата безкористна обич към хората, неговото търпеливо понасяне на страданията могат да бъдат образец за нас. И да призовем целителя Пантелеймон да моли Бога и да не позволява да останат в нас заболяванията, от които боледуваме с душа и тяло.
Изпълняващият длъжността свещеник на манастира.Иконом Запрян Шиков благодари на фондация „ Св. Пантелеймон “ с ръководител послушница-сестра Христина за подготовката на храмовия празник и за благолепието на светата обител. Пожела на всички в храма, на жителите на Смолян, Родопите и цяла България здраве, мир, обич, благополучие. Всички дружно извършиха „ На многая лета “.
Отслужен бе празничен водосвет, а по-късно имаше благословена софра.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР