Смокините са сред най-обичаните и сладки плодове и са предпочитани

...
Смокините са сред най-обичаните и сладки плодове и са предпочитани
Коментари Харесай

Смокиновите листа: Ето срещу какви болести са безценни

Смокините са измежду най-обичаните и сладки плодове и са желани от дребни и огромни. Това, което доста хора не знаят обаче, е, че смокиновите листа са богати на хранителни субстанции и оферират редица евентуални изгоди за здравето. Те могат да насърчат здравословното хранене, да понижат риска от сърдечносъдови болести и да контролират равнищата на кръвната захар. И това, несъмнено, не са всички потребни свойства на листата на смокинята.

Здравословни изгоди от смокиновите листа

Чаят от смокинови листа подкрепя терапиите при лекуване на диабет

Проучване, направено през 2006 година, демонстрира, че потреблението на чай от смокинови листа може да облекчи някои признаци на диабет. Според откривателите постоянният банкет на смокинов чай понижава равнищата на кръвна захар, както и тези на холестерола. Топлата напитка в допълнение спомага за нормализиране на равнищата на антиоксиданти в организма, които оказват помощ в битката с оксидативния стрес, породен от хроничното заболяване.

Смокиновите листа понижават риска от сърдечносъдови болести

Изсушените смокинови листа съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини и феноли, които способстват за понижаване на риска от развиване на сърдечносъдови болести. Доказано е, че изсушените смокинови листа оказват помощ за попречване на исхемична болест на сърцето (стеснение или задръстване на една или повече коронарни артерии). Също по този начин са потребни за намаление на триглицеридите (вид мазнини), които са главната причина за инфаркти.

Чаят от смокинови листа намалява високото кръвно налягане

Хипертонията може да се появи ненадейно и без предизвестие и е една от главните аргументи за смъртност измежду възрастното население. Доказано е, че потреблението на чай от изсушени смокинови листа намалява стойностите на кръвното налягане.

Листата на смокинята подкрепят метаболизма

Смокиновите листа съдържат пектин, който е потвърдено, че разтваря фибрите в организма. Пектинът подкрепя метаболизма и почиства вътрешните останки от мазнини, като по този метод подтиква отделителната система на организма. Скорошно изследване демонстрира, че потреблението на чай от смокинови листа понижава риска от развиване на рак на стомаха и рак на дебелото черво.

Смокиновите листа усъвършенстват здравето на костите

Листата на смокинята са с високо наличие на калций, който е нужен за поддържането на положително здраве на костите и за предотвратяването на остеопороза. Те също са богати на фосфор, който подтиква основаването на нова кост и понижава доста риска от фрактури и загуба на костна тъкан.

Листата имат противоракови свойства

Листата на смокинята съдържат фибри и са доста потребни за предотвратяването на всички типове рак, изключително рак на дебелото черво, кожен карцином и рак на млечната жлеза. За понижаване на риска от ракови болести експертите предлагат ежедневно да се дъвчат по две смокинови листа. Това, съгласно тях, ще укрепи имунната система, позволявайки на положителните кафези да се борят с раковите.

Екстрактът от смокинови листа понижава риска от поява на акне и бръчки

Многобройни са изказванията на редица козметични компании за ефикасността на техните артикули, само че в последно време има голям брой изследвания, при които смокиновият лист и екстрактът от смокиня демонстрират триумф при отстраняването на лунички, акне и бръчки. Кремовете, съдържащи екстракта, доста понижават бръчките по лицето заради съдържащите се в него антиоксиданти.

Как да си извършите чай от смокинови листа?

Необходими артикули:

3 смокинови листа.
1 литър вода.

Начин на подготвяне:

Изсипете водата в тенджера и я оставете на котлона да заври.
Добавете към водата смокиновите листа (предварително измити и изсушени).
Оставете сместа да къкри в продължение на 15 минути.
Премахнете тенджерата от котлона, прецедете и подсладете горещата напитка с мед на усет.

Консумирайте чая от смокинови листа директно след приготвянето му.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР