Смисълът на постите е постигане на хармония между душата и

...
Смисълът на постите е постигане на хармония между душата и
Коментари Харесай

Четири съвета за храненето, ако постите

Смисълът на постите е реализиране на естетика сред душата и тялото. Но даже в случай че пристъпите към тях само с вярата да свалите няколко непотребни кг, няма да останете разочаровани. Постите могат да станат повод  да обогатите еднообразното си меню и да се храните с вкусни и потребни артикули.

За да избегнете неприятни последици като липса на сила, мощ и положително въодушевление, следвайте тези препоръки за хранене по време на пости:

1. Не прекалявайте с тестените храни

Тестените храни са позволени по време на пости, само че не се изкушавайте да заместите месото или млечните артикули с потреблението на повече самун и тестени произведения. Избирайте пълнозърнест самун или паста, с цел да си набавите скъпи минерали и витамини от група В.
 самун iStock/Getty Images
2. Хапвайте доста плодове и зеленчуци

Наблягайте на сезонните плодове и зеленчуци. По време на пости организмът се нуждае от желязо и калций, по тази причина включвате в менюто си спанак, броколи, моркови и гъби.-->
 ябълки iStock/Getty Images
3. Включете в менюто си варива и зърнени храни

Обърнете особено внимание на бобовите храни, защото те са рекордьори по наличие на белтъчини в растителния свят. Боб, леща, грах и нахут са отличен източник на протеин. Препоръчително е да ги комбинирате със зърнени храни като ориз, да вземем за пример. Така ще си набавите нужните аминокиселини.

Много протеини има и в ядките – фъстъци, бадеми, кашу. Също и в семената - слънчоглед, сусам тиквени семки.



4. Внимавайте да не злоупотребите със солта


Липсата на обичаните ви месо, сирене и кашкавал може да ви накарат да солите варивата и зеленчуците прекалено много, с цел да ги извършите вкусни. За да избегнете непотребното задържане на вода и отичане, използвайте дребни количества морска или хималайска сол.
 сол iStock/Getty Images

И още:



Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР