Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения

...
Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения
Коментари Харесай

Над 2.3 млн. дарения за местни избори ’23

Сметната палата разгласява докладите за приходите, разноските и поетите отговорности за заплащане по отношение на предизборната акция за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година

В законовия период са подали докладите си 634 участници в изборите ,  а след законовия период – шестима участници .

Не са подали доклади 8 участници в изборите.

Отчетите на участниците в изборите са оповестени в Единния указател по Изборния кодекс (ЕРИК). След като се влезе в ЕРИК, се кликва на линка „ 2023 – Избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година “, а по-късно на бутона „ Отчети “.

Избира се участник в изборите, регистриран в ЦИК или в ОИК, с цел да бъде изтеглен неговият доклад. При участниците, регистрирани в ОИК, е належащо в началото да бъде определена община от падащото меню. 

В сходство с условията на Изборния кодекс Сметната палата разгласява и информацията, която са дали доставчиците на медийни услуги, социологическите и рекламни организации, както и организациите за реализиране на връзки с обществеността , за предоставените от тях услуги на участниците в изборите. (В раздел „ Контрол избори “, „ Отчитане на предизборната акция “, „ За снабдители на услуги “).

Сметната палата стартира два одита за сходство на заявените доходи и осъществените разноски по отношение на предизборната акция на участниците в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.  в случаите, когато са над 1000 лева

В единия одит ще се ревизират участниците в изборите – партии и обединения от партии, а при другия – локални обединения и инициативни комитети.

Обобщени данни за осъществените дарения и предоставените средства от участниците в изборите съгласно Единния указател по Изборния кодекс:

Общ брой на направените дарения от физически лица:  1154

Общ размер на направените парични дарения:   2 304 770.73 лева

Обща стойност на направените непарични дарения:  43 965.64 лева

Общ брой на предоставените средства от претенденти и членове на инициативни комитети: 1864

Общ размер на предоставените парични средства: 2 088 632.69 лева

Обща стойност на предоставените непарични средства: 486 102.05 лева.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР