Сметната палата обяви, че през 2022 г. ще извърши единадесет

...
Сметната палата обяви, че през 2022 г. ще извърши единадесет
Коментари Харесай

Сметната палата ще извърши специфичен одит на ББР

Сметната палата разгласи, че през 2022 година ще извърши единадесет характерни одита на търговски сдружения и държавните предприятия, чиято активност е от огромен публичен интерес. Отбелязано е, че в листата за инспекции попада Българската банка за развиване. 

Като спомагателен мотив за специфичен одит на ББР от Сметната палата акцентират, че при осъществения от институцията одит на активността на министъра на стопанската система по практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала е установено, че " огромните предприятия са обект на значително кредитиране от ББР с близо една втора от кредитния й портфейл, а възнагражденията на членовете на Управителния съвет на ББР надвишават тези в Българска народна банка ".

Засилен интерес от страна на Сметната палата има и към още няколко държавни сдружения, за които през годините е имало сигнали за порочни практики. Например държавният одит ще направи специфична проверка ТЕЦ Марица Изток 2 “ ЕАД, чийто едноличен притежател на капитала е „ Български енергиен холдинг “ ЕАД. От Сметната палата показват, че за 2020 година средносписъчният състав на сдружението е над 2 300 души. Към 31.12.2020 година е отчело близо 340 млн. лева счетоводна загуба преди налози, а насъбраните загуби към тази дата са над 11. млрд. лева.  Налице е и нараснал публичен интерес поради цените на продажба на електрическа енергия.

По-обстойно ще бъде видяно и протичащото се във ВиК бранша. Планира се одит на активността на министъра на районното развиване и благоустройство по практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала - 14 са търговски сдружения с над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала: 7 сдружения за водоснабдяване и канализация; „ Геозащита ” ЕООД; „ Автомагистрали “ ЕАД; „ Български ВиК Холдинг ” ЕАД; „ Научноизследователски строителен институт – НИСИ “ ЕООД; „ Национален център за териториално развиване “ ЕАД; „ Проинвекс “ ЕООД и „ Фонд ФЛАГ ” ЕАД. От 01.06.2021 година „ Главно ръководство строителство и възобновяване “ ЕАД е с прекъсната комерсиална активност и е оповестено в неплатежоспособност.

Още два възнамерява одита притеглят вниманието -  на „ Столичен автотранспорт “ ЕАД. Дружеството, чийто едноличен притежател на капитала е Столична община, към 31.12.2020 година регистрира насъбрана загуба над 33 млн. лева, която надвишава акционерния капитал и вземанията от свързани лица, включващи предстоящи кредитни загуби в размер на над 10 млн. лв..

Акцентира се и върху одит на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “, което за 2020 година след данъчно облагане е на загуба от над 11 млн. лева, а ръководи забележителна по мярка и стойност обществена държавна благосъстоятелност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР