Сметната палата е открила несъответствия във финансовите отчети на две

...
Сметната палата е открила несъответствия във финансовите отчети на две
Коментари Харесай

Сметната палата дава Да, България и ИТН на прокуратурата

Сметната палата е разкрила несъответствия във финансовите доклади на две партии – „ Да, България “ (част от ДБ) с ръководител Христо Иванов и „ ИТН “ с водач Слави Трифонов. Това излиза наяве от оповестен от институцията одитен отчет от инспекция на финансовата активност и имуществото на партиите през 2021 година Той е признат с Решение №093 на Сметната палата от 6 април тази година.

Проверени са 38 партии.

В него написа, че „ Да, България “ е дадена на Софийска градска прокуратура на съображение член 36, алинея 2 от Закона за политическите партии. Това значи, че не е за закононарушение, а за несъответствия. Ако се стигне до систематични нарушавания, прокуратурата може да изиска от Софийски градски съд разформироване на съответната политическа партия. Това е планувано в закона при открити от Сметната палата нарушавания при набирането или разходването на средства, ръководство на имущество и други

Специално за несъответствията на „ Да, България “ излиза наяве, че 9760 лв. са били регистрирани като разход за подаяние на партията към Фондация „ Заедно в час “, само че сумата е платена от персоналната сметка на Христо Иванов. Пред „ Медиапул “ някогашният правосъден министър от „ Демократична България “ Надежда Йорданова е коментирала, че не знае за одита. „ От това, което разбирам, не става дума за данни за закононарушения. „ Да, България “ не за първи път е обект на сходни дейности от разнообразни органи “, споделя тя. Според палатата предоставеният финансов доклад от партията съдържа „ неправилни регистрирания и несъответствия с използваната рамка за отчитане на активността на политическите партии, в това число Закона за счетоводството, използваните счетоводни стандарти и вътрешни актове на партията ".

Добавя се, че са получени три дарения от юридически лица след решението на Конституционния съд от 27 април 2021 година, което ги не разрешава, въпреки че след това са върнати. Приходи от държавна дотация в размер на 280 717 лева не са отразени в перо " Други доходи " в Отчета за приходите и разноските (ОПР) за 2021 година Отчетените доходи от дарения в годишния финансов доклад за 2021 година са с 23 261 лева по-малко от заявените от партията с декларацията по член 34 от Закона за политическите партии. Отразените доходи от членски импорт в ГФО за 2021 година не подхождат на регистрираните по съответната приходна счетоводна сметка, като са с 280 717 лева повече. В обществения указател партията не е разгласила и заявления за генезис на средствата за 332 дарения, с което е нарушен законът, смятат от Сметната палата.

 

За " ИТН " основанието за пращането им на прокуратурата е член 58, алинея 1 от Закона за Сметната палата. Той гласи, че " при съществуване на данни за закононарушение Сметната палата изпраща одитния отчет и материалите към него на прокуратурата ". Липсват детайлности, тъй като частите от одита, в които е разказано нарушаването на партията, са заличени. Според " Медиапул ", които първи писаха за одитния отчет, става въпрос за средства, които не са разходвани по предопределение. Припомняме, че през януари депутатите от 48-ото Народно заседание от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи отстраниха тогавашния ръководител на Сметната палата Цветан Цветков. Точно тези партии бяха вносители на проекторешението, като от ГЕРБ упорстваха палатата да реализира по-мащабна инспекция на произхода на средствата, да

Преди това стана ясно, че няколко души от атакуваната от прокуратурата криптобанка бяха дарили в интерес на Демократична България. Сумите бяха декларирани пред Сметната палата. Цветков беше сменен на поста ръководител на палатата от Горица Грънчарова-Кожарева, която е брачна половинка на прокурора Михаил Кожарев.

Източник Actualno.com

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР