Сметната палата дава на прокуратурата партиите “Има такъв народ и

...
Сметната палата дава на прокуратурата партиите “Има такъв народ и
Коментари Харесай

Сметната палата дава ИТН и Да, България на прокуратурата

Сметната палата дава на прокуратурата партиите “Има подобен народ ” и “Да, България ” за финансови нарушавания, които са открити по време на одит. В докладите на Демократична България Сметната палата е разкрила несъответствия при разходването на средства и ръководството на имуществото, написа Труд.

Става дума за близо 10 000 лв., които са дарени от Фондация “Заедно в час ”, само че те са преведени в персоналната сметка на Христо Иванов, а парите са регистрирани непозволено като разход за подаяние на партията.

Сметната палата е открила, че предоставеният годишен финансов доклад на “Да, България ” съдържа “неправилни регистрирания и несъответствия с използваната рамка за отчитане на активността на политическите партии, в т. ч. Закона за счетоводството, използваните счетоводни стандарти и вътрешни актове на партията ”, написа в одитния отчет на Сметната палата.

“Резултатите от осъществяването на одитни процедури върху избраните извадкови единици, установените несъответствия и дадените пояснения от Политическа партия Демократична България не дават съображение за изложение на убеденост по повод действителния размер на събрания членски импорт и неговото правилно и тъкмо отчитане ”, написа в отчета на Сметната палата.

Получени са 3 дарения от юридически лица след решението на Конституционния съд от 27 април 2021 година, което ги не разрешава. Тези дарения след това са върнати. Приходи от държавна дотация в размер на 280 717 лева не са отразени в перо “Други доходи ” в Отчета за приходите и разноските (ОПР) за 2021 година

Отчетените доходи от дарения в годишния финансов доклад за 2021 година са с 23 261 лева по-малко от заявените от партията с декларацията по член 34 от Закона за политическите партии. Отразените доходи от членски импорт в ГФО за 2021 година не подхождат на регистрираните по съответната приходна счетоводна сметка, като са с 280 717 лева повече.

Друго нарушаване е, че в обществения указател на партията не са оповестени заявления за генезис на средствата за 332 дарения, с което е нарушен законът.

В одитния отчет за партията на Слави Трифонов като съображение е посочен член 58, алинея 1 от Закона за Сметната палата, който споделя, че “при съществуване на данни за закононарушение Сметната палата изпраща одитния отчет и материалите към него на прокуратурата ”.

Частите от одита, в които е разказано нарушаването на Има Такъв Народ, са заличени от обществената версия на отчета, тъй че не може да се откри какви са засечените от инспекторите нередности. По неофициална информация повода са средства, които не са разходвани по предопределение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР