Сметките за ток за декември вече пристигат и социалните мрежи

...
Сметките за ток за декември вече пристигат и социалните мрежи
Коментари Харесай

ВНИМАНИЕ! Режат ни главите с убийствени сметки за ток

Сметките за ток за декември към този момент идват и обществените мрежи завряха от неодобрение. Много хора се оплакват, че сумите, които виждат във фактурите, надминават и най-лошите им упования.

„ За април – 55 лева за ток, до октомври – по 90-100 лева, за ноември – 157 лева, а за декември – 420 лева! “, възмущава се клиент на ЕВН от Стара Загора.

„ Живея самичък в двустайно жилище, сметките ми за ток предходната зима бяха 110-120 лева на месец най-много. Сега сметката е 170 лева, и то в случай, че през целия ден няма никой у дома, чак вечерта пущам уредите. Това е безсрамие. Обадих се в енергото, желаех инспекция и естествено, ми споделиха, че нямало никаква неправда “, жалва се софиянец.

В тв репортажи жители от разнообразни градове се гневят, че сметките им за електрическа енергия за последния месец на предходната година са увеличени двойно и даже тройно.



Енергийните предприятия настояват, че сметките може да са по-високи, само че с проценти, не в пъти. Те напомнят, че по традиция през декември има рекордно ползване – и поради по-ниските температури, и поради многото празнични дни, когато хората прекарват повече време у дома. Най-голямата топлофикация в България – столичната, разгласява графики с месечни данни за създадената топлоенергия и за междинната температура. Декември е бил с 3,3 градуса по-мразовит спрямо ноември, а по отношение на декември 2022 година – с 0,4 градуса по-студен, демонстрират данните. Съответно и създадената топлинна сила е била повече.

Експертите на ЕВН пък изясняват, че понижението на външната температура с 1°C усилва потреблението на сила за отопление с към 10%.

По данни на „ Енерго-про “ през зимните месеци потреблението на електрическа енергия нараства с 30-40% по отношение на септември и със 70% спрямо лятото.

От 1 юли цените на тока за бита бяха увеличени и това би трябвало да се има поради, когато се съпоставят сметките за декември 2022 и за декември 2023 година, показват от ЕРП-тата.

Някои клиенти считат, че високите сметки не са действителни, а са надписани. „ С високите сметки несъмнено покриваме 13-ата заплата на чиновниците на енергото “, разясняват консуматори в обществените мрежи. От ЕРП-тата обаче са безапелационни – високите сметки се дължат на по-голямо ползване. Или на недостатък в електромера. В подобен случай уредът би трябвало да се смени.

Ако се съмнявате, че сметките ви са надписани, подайте недоволство до съответния снабдител и поискайте инспекция, поучават специалистите. Дружеството би трябвало да отговори в 30-дневен период. Ако отговорът не е удовлетворяващ или не е получен в инструкции период, клиентът има право да подаде тъжба до КЕВР или Министерството на енергетиката.

Ако се съмнявате в показанията на уредите, които регистрират потреблението ви, дайте ги за експертиза в профилирана лаборатория. Ако уредът е нередовен, сдружението ще покрие разноските по инспекцията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР