Сметките за отопление вървят нагоре. След поредното поскъпване на природния

...
Сметките за отопление вървят нагоре. След поредното поскъпване на природния
Коментари Харесай

Сметките за отопление вървят нагоре

Сметките за отопление вървят нагоре. След следващото повишаване на природния газ, още от този месец потребителите в хиляди семейства ще заплащат по-високи фактури, съобщи Нова телевизия.
Засега без смяна остават цените на тока и парното. Спрямо предходната зима обаче фактурите за всички консуматори ще са доста по-високи поради предстоящото намаляване на температурите и повишение на потреблението.
Най-сериозно разликата в сметките за отопление ще усетят потребителите на газ - над 140 000 семейства. Още в първия ден на новата година енергийният регулатор разгласи повишаване с към 22% в цената на синьото гориво по отношение на декември.
Нов разход през новата година чакат и клиентите на топлофикациите, защото от 2023 година стартира всеобщата замяна на уредите за доклад с отдалечени.
Необичайно високите температури през последния месец на предходната година пък доведоха до спад в потреблението на електрическа енергия в България с почти 4% на годишна база. Така през първия зимен месец от новия отоплителен сезон потреблението на ток в страната доближава 3 697 798 мегаватчаса, демонстрират данните на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), представени от еconomic.bg. Разликата главно се дължи на по-топлото време през декември 2022 година по отношение на декември 2021 година, прецизират от ЕСО. Данните демонстрират, че средномесечната температура за предишния месец доближава необикновените 5,9 градуса по Целзий при 4,7 градуса година по-рано.
Традиционно денят с най-ниското ползване на електрическа енергия през декември е първият ден на Коледа - 25 декември. То е достигнало малко над 100 000 мегаватчаса, a година по-рано е било с близо 9% по-високо. На Коледа обаче разликите в температурите пък са даже по-осезаеми - 9 градуса по Целзий през 2022 година против 6,1 градуса по Целзий за 2021 година
Дните с най-високо електропотребление през декември предстоящо са и тези с по-ниски температури. За миналия месец това е 21 декември, когато е достигната консумация от малко над 134 000 мегаватчаса. За декември 2021 година това е 22, когато потреблението допира 140 000 мегаватчаса.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР