Сметката за ток на Александровска болница за декември в сравнение

...
Сметката за ток на Александровска болница за декември в сравнение
Коментари Харесай

Атанас Атанасов: Сметката за ток на Александровка болница за декември е с 330% по-викока от миналата година

Сметката за ток на Александровска болница за декември в съпоставяне със същия месец от предходната година е повишена с 330%, сподели в " Денят стартира " доктор Атанас Атанасов, изпълнителен шеф на здравното заведение.

" Докато предходната година болничното заведение е платила към 85 000 лева за декември, сега сметката ни за декември е 284 000 лева, което е доста сериозен растеж на разноските и огромно предизвикателство пред мениджмънта на болничното заведение ", акцентира той.

Сметките за декември към този момент са платени, само че на фона на общото положение на лечебното заведение това е още едно ново предизвикателство. Трябва да се намерят някакви компенсатори механизми, с цел да бъдат обезпечени базовите потребности на популацията, уточни доктор Атанасов.

Има възстановителен проект, вършат се икономии от всичко, което е допустимо, без да се ощетява главната активност на болничното заведение - диагностиката и лекуването, само че опциите за тези разноски са лимитирани.

С заем от 35 млн. лева ще се покриват насъбрани просрочени отговорности в извънредно сериозен размер, който е съвсем 50% от годишния оборот, сподели изпълнителният шеф на Александровска болница.

" Това положение няма по какъв начин да бъде преодоляно без някакви външни механизми, външно финансиране, защото размера на активността и цените, по които се заплаща тази активност по клиничните пътеки, не се дефинират на пазарен принцип, а са по една или друга форма закрепени ", означи доктор Атанас Атанасов.

Кредитът за покриване на тези просрочени отговорности е при рента 2.5%, за интервал от 7 години с шестмесечен гратисен интервал.

Д-р Атанасов уточни, че аргументите за финансовото положение са и справедливи, и субективни.

" Нашата цел е да стабилизираме сдружението, да го изведем от това положение и в случай че е допустимо в обозрим интервал в бъдещето, да му подсигуряваме устойчивото развиване ", акцентира изпълнителният шеф на болничното заведение.

По думите му целият механизъм на финансиране на лечебните заведения и на здравната помощ се нуждае от съществени промени.

" В момента тези цени, които се договарят сред БЛС и НЗОК, нямат доста общо с действителната себестойност, т.е. с разноските, които са нужни, с цел да може да се даде такава здравна помощ ", съобщи доктор Атанасов.

За коронавирус вълната сега той уточни, че има свободни кревати в болничното заведение в коронавирус отделението и в интензивното такова, разновидността Омикрон протича с по-леки признаци и по-рядко се стига до болнично лекуване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР