Смесил водка с доматен сок и няколко вкусни добавки, той

...
Смесил водка с доматен сок и няколко вкусни добавки, той
Коментари Харесай

Блъди Мери - коктейлът на всички времена

Смесил водка с доматен сок и няколко вкусни добавки, той от дълго време се е трансформирал в същинска класика. Великият коктейл Блъди Мери е може би най-прочутият коктейл в света, обичан на доста известни и още повече незнайни хора.

И в действителност - какъв брой наслаждение може да се крие в чашата с тъмночервено пиво, споделяща радостните истории с другари или самотна вечер на бара!

Но фамозния коктейл притегля интереса освен поради неповторимото комбиниране на съставките си. А и поради мистерията, обхванала името му, произходa, който се търси от години.

Блъди Мери (Bloody Mary) се превежда Кървавата Мери и намига към западния фолклор. Тази част е обвързвана с една ужасяваща история за Мери, която умъртвила детето си и била екзекутирана. Легендата споделя, че в случай че някой произнесе името ѝ пред огледало в среднощ, Мери идва и го отнася в кървавия си свят. Заради цвета на коктейла не пречи да повярваме, че името може да е обвързвано и с тази история.

 История на коктейла Блъди Мери Снимка: Зорица

Но Блъди Мери, което може да се преведе и като кръвожадната Мери, припомня и прякора на Мери Тюдор, една английска кралица, станала известна в целия свят със своята жестокост. През 16 век, преследвайки протестантите, тя отприщила жестокостта си в доста безпощадни кланетата. И тук, въпреки и мрачна, историята пасва идеално на коктейла.

Но да прибавим и малко артистичен огън в историята. Разказва се, че в бар Риц на площад Вандом в Париж, Ърнест Хемингуей обичал да пийва по няколко чашки, преди да се прибере.

Когато си влизал у дома обаче, жена му Мери Уелч имала навика да се ядосва, в случай че усети миризмата на алкохол. Затова Хемингуей помолил един от барманите да измисли нещо, което да не мирише на алкохол и което ще го избави от това да прекарва по цели нощи на дивана. А поради непрекъснатите кавги Ърнест наричал жена си Bloody Mary, което този път може да се преведе като Мери Сатаната, и не е изключено точно драмата на писателя да стои зад името на фамозния коктейл.

 Блъди Мери

И след толкоз доста истории може би към този момент желаете да си извършите чаша Блъди Мери. В шейкър смесете 40 г водка, 12 г доматен сок, 5 г лимонен сок и 5 г Уорчестър сос. Добавете сол и целина и няколко капки черен пипер. Можете да опитате с малко или доста Табаско. Сервирайте си го във стъклена чаша с кубчета лед и зеленчукова украса.

И знайте, че както и други питиета, по този начин и Блъди Мери може да съществува в разнообразни комбинации. Ако желаете, заместете водката с абсент (Bloody Fairy), със саке (Bloody Geisha), с текила (Bloody Matador).

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР