Смешното на съвременното възпитание се състои в това, че учи

...
Смешното на съвременното възпитание се състои в това, че учи
Коментари Харесай

Съвременното женско възпитание е може би най-забавният абсурд на съвременна Европа ♥ СТЕНДАЛ

Смешното на актуалното образование се състои в това, че учи младите девойки на неща, които те би трябвало да не помнят скоро откакто се омъжат. Необходими са по четири часа дневно в продължение на шест години, с цел да се научат да свирят добре на арфа. За рисунки на миниатюри и акварел – половината от това време. Повечето от младите девойки не могат да реализират даже една търпима незначителност: отсам и вярната сентенция – „ Кажеш ли фен, разбирай профан ”. 

Да предположим, че едно младо момиче има прочут гений – три години след брака тя даже един път на месец не подхваща арфата или четката: за тях е положила доста труд, само че към този момент са й доскучали, в случай че инцидентно не има душа на актьор, което е толкоз рядко и което прави дамата непригодна за домакинските грижи.

Така под глупавия претекст за възпитание младите девойки не научават нищо, което може да ги управлява в ония витални условия, които ги чакат – освен това – от тях скриват, отхвърлят съществуването на такива условия, с цел да бъде още по-силен: 1. Ефектът на изненадата. 2. Ефектът на недоверието във връзка с възпитанието, защото то се е оказало лъжливо. 

Твърдя, че на добре възпитаните млади девойки би трябвало да се приказва за любовта. Кой ще се осмели да каже чистосърдечно, че при актуалното положение на нравите 16-годишните девойки не знаят за съществуването на любовта? От кого получават те така значимата и така мъчно обяснима визия за нея?

Тъй като актуалното женско образование е може би най-забавният парадокс на модерна Европа, колкото по-малко е получила дамата от това образование, толкоз е по-голяма нейната стойност. Ето за какво в Италия и Испания дамите стоят доста по-високо от мъжете и, бих споделил, даже доста по-високо от дамите в другите страни. 

Избрано от: „ За любовта ”, Стендал, изд. Отечествен фронт 1981 г. 
Portrait de Stendhal, Henri LEHMANN (1814 - 1882)

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР