Смесеното гласуване – с машинни и хартиени бюлетини – е

...
Смесеното гласуване – с машинни и хартиени бюлетини – е
Коментари Харесай

Председателят на обществената комисия в Централната избирателна комисия не одобрява решението за гласуване с хартиени бюлетини - Топ новини

Смесеното гласоподаване – с машинни и хартиени бюлетини – е най-лошият вид. А импортираното досега предложение е „ доста неприятно “. Това разяснява в ефира на Нова телевизия ръководителят на Обществената комисия на ЦИК Стоил Цицелков.

„ Отново те желаеха да смесим резултатите на книжен притежател и машинни резултати в един протокол. Последният път, когато това се случи, протоколът на RIC беше 90 % неверен. Това е невиждано “, сподели Цицелков.

Той прикани да не се смесват резултатите от другите типове гласувания.
Преди това Тиселков описа и за своите прекарвания по света. По думите му Германия и Ирландия са закупили такива машини, само че не са ги употребявали. „ В немския случай техните съдилища ги блокираха, тъй като гласоподавателите нямаха елементарен метод да проследят вота си. Те нямаха уменията, които имаме ние “, изясни Цицелков.

Същите машини се употребяват и в Съединени американски щати и Белгия.

Той изясни, че точно във Венецуела, с помощта на тези машини, Николас Мадуро е бил хванат при опит да фалшифицира изборните резултати.

Според Цицелков практиката е посочила, че частни компании като българската могат да подсигуряват, че софтуерът няма да бъде нарушен. „ В момента няма съществени сигнали и никой не желае пари, даже и отчасти. Виждаме, че някои частни компании се оправят доста добре. И ЦИК, и публичната комисия споделят, че страната би трябвало да построи способността да управлява „ В момента частната компания управлява всички стъпки на компанията. Но в случай че има съмнение, връзката с обществеността не е добра “, аргументира се Цицелков.

„ Много е неправилно да учим машината за хартия, това е отклоняване от това, което в действителност променяме. Поляризираме двете технологии. Това няма да докара до възстановяване на процеса. Трябва да имаме същинска открита полемика за двете технологии където обществото може да реши какво мисли коя технология е по-добра “, изяснява специалистът.

„ По света се гласоподава най-вече на хартия, а в развитите страни се гласоподава и по пощата “, добави той.

„ Да гледаш на една технология, да я политизираш, да я използваш за политически диалози, е доста нездравословно. Хората не гласоподават, тъй като не се усещат показани в страната “, означи Цицелков.
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР