Смесеният вариант е един от най-затрудняващите обработката на изборните резултати.

...
Смесеният вариант е един от най-затрудняващите обработката на изборните резултати.
Коментари Харесай

Стефан Манов: Смесеният вариант е един от най-затрудняващите обработката на изборните резултати

Смесеният вид е един от най-затрудняващите обработката на изборните резултати.

Това сподели пред Euronews Bulgaria Стефан Манов, член на публичния съвет към ЦИК.

Това, което се случи оня ден е невиждано в българската процедура на промени в изборното законодателство. Между първо и второ четене бяха импортирани стотици промени, които нямат нищо общо с в началото признатия в зала план.

 
Прави усещане, че тези промени са релативно детайлни и добре изпипани. Тоест те не са писани в границите на 3-4-5 дни. Това е подготвяно отдавна. Това демонстрира и едно лукавство, което цели точно да провокира един потрес и ступор, една блицкрик акция, с която целият спор да бъде заглъхнал.
Ние от публичния съвет още от първия ден, в който се въвеждаха машините, настоявахме пред ЦИК да поръча без значение, обективно социологическо проучване за настройките на гласоподавателите. Но никой не пожела да ги направи. Аз ще ви кажа, че не е правилно, че хората ги е боязън от машините. Ако проследим спада на изборната интензивност сред 4 април 2021 година, когато гласоподавателите можеха да гласоподават с хартия и 11 юли, установяваме, че спадът в дребните секции под 300 гласоподаватели, където се е гласувало постоянно единствено на хартия е идентичен, в случай че не и по-голям, в сравнение с спада в огромните секции, над 300 гласоподаватели, където имаше единствено машини.

 
Един подробен математически разбор на наличните данни за изборна интензивност, не демонстрира по никакъв метод отрицателен резултат на машините.
Един мит, който постоянно се загатва в публичното пространство е, че в Европа на никое място не се гласоподава с машини. В Белгия от години се гласоподава с машини. Там има 30 000 машини от същия тип, марка и модел като нашите. Във Франция кметовете по места имат право да изберат дали да се гласоподава с машини или с хартия. Френските жители имат задоволително благоприятни условия да гласоподават, в това число и по интернет. Но във Франция няма 466 000 недействителни бюлетини на локалните избори. Смятате ли, че е обикновено да имаме 15% недействителни бюлетини в изборите за общински съвет?

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР