Смесената историческа комисия още преди около месец даде знак, че

...
Смесената историческа комисия още преди около месец даде знак, че
Коментари Харесай

Първанов: Смесената комисия между България и Северна Македония е обречена

Смесената историческа комисия още преди към месец даде знак, че има проблеми към личността на Гоце Делчев. Това съобщи някогашният президент на Република България Георги Първанов пред Българска национална телевизия във връзка проблема сред Скопие и София за общата дата за честване на паметта Гоце Делчев.

„ Не одобрявам метода те да заседават и нагледно казано да отмятат по домова книга това или друго име, за мен би трябвало да се търсят огромните и значими решения “, разяснява Първанов.

Първанов добави, че е песимист към работата на комисията, защото тя няма явен мандат.

„ Направете съпоставяне сред това, което реализираха Гърция и Северна Македония с контракт, в който всичко е написано до последния подробност. Оттам нататък и там има една комисия за която несъмнено не сте чували нищо, няма и да чуете. Тя си прави някаква детайлна работа по книгите и учебниците “, разяснява някогашният държавен глава.

Според Първанов ясно би трябвало да се сложи въпроса какво значи понятието обща история, залегнало в Договора за другарство сред България и Северна Македония, подписан преди две години.

„ Комисията е обречена, да бъда почтен. Заявявам го искрено. Няма смисъл и ще бъде доста неприятно в случай че виновността се хвърли върху тази комисия, върху няколко сътрудници историци, които като цяло честно си правят работата. Те просто нямат рамка, нямат небосвод “, съобщи някогашният президент.

Попитан какво мисли за поставеният в македонските медии въпрос какво би означавало признаването на Гоце Делчев за българин за македонската нация, Първанов отговори, че на този въпрос би трябвало да си отговорят самите македонци.

„ Аз мога да отговоря, че и Гоце, и Даме, и Яне, и цялата плеяда революционери, всички уредници и изпълнители на Илинденско-Преображенското въстание са българи. Те са българи по това, че произлизат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно-одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че популацията е българско “, разяснява Първанов.

„ Македонската държавност е пораснала върху огромната вековната снага на българската страна. Или с други думи българската битка за независимост докара до основаването на македонската страна. “, добави той.

Първанов разясни, че това не е рекламация към настояща Македония и че той е бил индивидът, който е ратувал най-вече за това те да бъдат членове на Европейски Съюз и НАТО
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР