Сменихме около половината министри в резултат на дискусии с тях.

...
Сменихме около половината министри в резултат на дискусии с тях.
Коментари Харесай

Истината е някъде по средата: има ли ГЕРБ назначения в узурпираната от ПП-ДБ власт

" Сменихме към половината министри вследствие на полемики с тях. Гледам през вчерашния ден едно събитие на министър, ами там гостите бяха единствено депутати от ГЕРБ. Така че дано малко да пооберат техния изказ какво е държавното управление, тъй като това, което споделят, не е правилно. "

Думите са на министър-председателя (на ротация) Николай Денков и датират от деня на първата така наречен лидерска среща предходната седмица, на която ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България " трябваше да се схванат за общ механизъм за взимане на решения, с цел да не употребява партията на Бойко Борисов болшинството с Движение за права и свободи и " Възраждане ", с цел да прокарва личните си политики, законопроекти и решения.

Срещата претърпя цялостно крушение, като се разбра, че участниците за нищо не са се разбрали. 

Това изявление на Денков обаче е забавно заради обстоятелството, че съгласно водача на ГЕРБ от " Промяната " са узурпирали властта, назначавайки на всички места единствено свои фрагменти, а очевидно министър председателят прави намек, че това не е е напълно по този начин - щом един министър се е обкръжил с депутати единствено от партията на Борисов по време на обществено мероприятие.

Темата с фрагментите във властта е била съществена и на въпросната среща.

" Казват, че сме имали 10 зам.-министри, а аз им споделих: ако желаят да ги уволнят, в случай че са наши от всичките министри и зам.-министри... 10 да са наши - е, и? Шефът на митниците ли е на Борисов? Шефът на Национална агенция за приходите ли е на Борисов? Шефът на БЕХ ли е на Борисов? " - уточни водачът на ГЕРБ на идващия ден, като в това си изявление сподели по адрес на срещата: " Колкото по-бързо я забравим, толкоз по-добре ".

Всичко това слага въпроса - кой е прав по отношение на властовите назначения - ГЕРБ или ПП-ДБ? Клуб Z направи инспекция, изводът от която е, че както нормално истината е някъде по средата.

Освен министри, Борисов има и зам.-министри (в реалност към 10 на брой) в държавното управление с мандата на обединяването. Николай Денков съгласува с ротационния министър председател Мария Габриел, както и с представители на ГЕРБ, назначенията. От партията на Борисов също " подават " имена за разискване. Борисов обаче е прав, че основните структури, като приходната организация, организация " Митници " и други, са еднолично в ръцете на " Промяната " (ДБ не се засяга, тъй като все още тя няма ярки представители във властта, като се изключи министъра на правораздаването Атанас Славов - само че за това - виж долу). В случая с Национална агенция за приходите и митниците - в тези на финансовия министър и съпредседател на Политическа партия - Асен Василев, който незабавно върна Румен Спецов и Павел Тонев отпред.

Ето какво сподели съответно нашата инспекция от източници в Народното събрание, Министерския съвет и по министерства:
Министрите
Малцина знаят, че проектосъставът на кабинета на втория мандатоносител претърпя няколко промени от първичното му показване при започване на май (когато топката за сформиране на държавно управление бе още в полето на ГЕРБ като първи мандатоносител) до това, което имаме като Министерски съвет сега.

Тогава ПП-ДБ бе притисната от времето да показа лист с имена и по този начин в проектосъстава пролича мощно наличие на някогашни и сегашни министри и депутати от квотата на Политическа партия и специалисти, с които от Политическа партия са работили в служебния кабинет и след това в кабинета " Петков ", като Даниел Лорер, Милен Матеев, Радослав Рибарски, Христо Даскалов, Генка Петрова, Иван Кръстев, Ирена Димитрова, Александър Йоловски (минаващ за непосредствен до ДБ). Ключовите министри бяха този на Министерство на вътрешните работи - за който от обединяването показаха юриста от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов, както и този на правораздаването - ексдепутатът на Политическа партия Матеев.

Последва проверка, която ПП-ДБ сама направи. Така да вземем за пример Христо Даскалов бе сменен като аграрни министър с Кирил Вътев, Иван Кръстев като обществен - от Иванка Шалапатова и други Бе сменен обаче и Янкулов, който се отдръпна по лично предпочитание - с  Цвятко Георгиев, ръководител на Държавната комисия по сигурността на информацията. За министър на правораздаването от обединяването взеха решение да повдигнат вместо Матеев - зам.-министър Емил Дечев, който бе на поста при Надежда Йорданова (в кабинета " Петков " ) и бе непокътнат от служебния министър Крум Зарков.

Тези вътрешни за ПП-ДБ рокади останаха неоповестени, тъй като по това време към този момент течаха интензивните срещи с ГЕРБ в търсене на нейната поддръжка за гласоподаване " за " кабинет с ротационни министър председатели Денков и Габриел. Така стигаме до първите дни на юни, когато към диалозите демонстративно се причисли и Движение за права и свободи, отпред с Делян Пеевски. Часове наред трите обединения заседаваха за конституционно болшинство и състав на Министерски съвет, като обществена загадка остана, че противоречивите позиции са били точно на номинациите за Министерство на вътрешните работи и за Министерство на правораздаването (МП).

От ГЕРБ и Движение за права и свободи са били твърдо срещу Емил Дечев да оглави основното в подтекста на правосъдната промяна Министерство на правосъдието и след поредност от спрегнати други кандидатури, трите обединения се сплотиха към конституционалиста на Демократична България Атанас Славов. До този миг партията на Славов " Да, България " изрично отхвърляше да взе участие с министри в кабинета. В следствие той получи мандат от структурите да поеме поста.

По отношение на вътрешното ведомство пък ГЕРБ е съумяла да наложи по време на тези диалози името на определения в следствие за министър Калин Стоянов. Въпреки че незадълбочен обзор на професионалната му биография демонстрира, че той е назначен за шеф на ГДБОП през май 2021 година, когато Бойко Рашков (ПП) бе длъжностен вътрешен министър и по този начин на пръв взор може да мине за " квота " на " Промяната ".

Този роман онагледява процеса на консултиране на кабинета, какъвто е той сега, преди неговото гласоподаване от болшинството на ГЕРБ, ПП-ДБ (както и с двата гласа на Движение за права и свободи - на водача Мустафа Карадайъ и знаково - на Делян Пеевски).

Освен за тези две ведомства, за които както стана ясно, ГЕРБ е изиграла основна роля при избора на министри на ГЕРБ (освен Мария Габриел, която е вицепремиер и министър на външните работи в първите девет месеца на ръководството, след което би трябвало да стане министър председател на мястото на Денков) в кабинета се смятат още министърката на нововъведенията, както и министърът на културата.

Милена Стойчева размени Даниел Лорер в окончателния вид за Министерски съвет, като тя бе препоръчана от партията на Бойко Борисов за същия пост с кабинета " Габровски " - гласуван в предишния парламент, само че несъбрал достастъчна поддръжка. 

Дългогодишният шеф на Пловдивския трагичен спектакъл Кръстю Кръстев пък размени предлагането на ПП-ДБ за министър на културата - културоложката Яна Генова. Именно с негово присъединяване засяга Денков - като обкръжен единствено от депутати на ГЕРБ. Става въпрос за събитие, обвързвано с реставрацията на символичната за Пловдив Хуманитарна гимназия " Св. св. Кирил и Методий ".

Снимки от него в реалност демонстрират засилено наличие на представители на партията на Борисов (Макар единствено по себе си това да не би следвало да е изненада, защото сега Пловдив се ръководи от ГЕРБ - въпреки че водачът се отхвърли от дългогодишния си кмет Здравко Димитров, също на фотографията, б.а.).
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Като " теглим чертата " във връзка с състава на държавното управление, по политическа линия превесът остава при мандатоносителя - и по-точно при Политическа партия, защото Демократична България има един собствен представител. Асен Василев остана министър на финансите, а ексдепутатът и зам.-министър в кабинета " Петков " Андрей Цеков - стана министър районното развиване.

Кабинетът обаче като цяло е с експертен състав, в това число и Цеков минава за специалист, поради богатата си биография, в това число в небезизвестната " Главболгарстрой ". От ПП-ДБ показват пред Клуб Z, че нямат брожения нито по адрес на министрите, посочени или определени със съдействието на ГЕРБ, нито във връзка с заместниците. Така стигаме до вторите.
Заместник-министрите
" 10 да са наши - е, и? " Както нормално Бойко Борисов не хвърля в общественото пространство думи, които не са уплътнени с доза истина. Партията в реалност е " подала " и " назначила " към 10 зам.-министри (все отново - дребен брой на фона на общия от към 60), демонстрира нашата инспекция. Става въпрос за специалисти в дадените области, като те са съгласувани и утвърдени и от обединяването, в това число във формат Денков-Габриел. Нееднократно министър председателят е посочвал, че съветва всичко с вицепремиерката си, като неотдавна бе оповестено и че диалозите за постове, с изключение на на лидерски срещи и в разнообразни формати в Народното събрание, се водят и в Министерския съвет - с присъединяване на Десислава Атанасова и Томислав Дончев (ГЕРБ).

Така, да вземем за пример за " квоти " на партията на Бойко Борисов като заместник-министри се считат ген. Атанас Запрянов (отбрана), дипломатът Тихомир Стойчев (външни работи), Мирослав Маринов и Георги Тошев (земеделие), Григори Григоров (транспорт), арх. Чавдар Георгиев (култура), Наталия Митева (образование), Валентин Мундров (електронно управление).

За малко в екоминистерството като заместител се озова и Мария Бояджийска - бивш зам.-кмет по екологията в Столична община, непроменяемо обвързвана с ГЕРБ. Това провокира брожения в средите и Бояджийска бе оттеглена. 
В резюме
В резюме: ГЕРБ и ПП-ДБ съгласуват имена при бъдещи назначения, като партията на Борисов има свои утвърдени кандидатури. Това обаче се случва неофициално, обществена информация за това кое предопределение от чия квота е няма.

Тази обстановка се дължи на неизяснените връзки сред обединенията, дали своят вот " за " кабинета " Денков-Габриел ", които намират израз в утринните медийни престрелки посредством изявления на Борисов и на ръководителите на обединенията в обединението, последвани от лидерски срещи. Както е известно, Борисов държи на сключване на съдружно съглашение, до момента в който от ПП-ДБ бягат от това, акцентирайки, че се търси различен " механизъм " за взимане на общи решения.

В същото време на масата на кадровите преговори са както регулаторните органи с изтекли мандати, по този начин и регионалните шефове. Заложници на търсенето на " механизма " са и председателските места в парламентарните комисии. ГЕРБ държи ключа към болшинството с Движение за права и свободи и " Възраждане " и на процедура може бързо да разпредели и регулаторите, и председателските места в комисиите. 

Засега ГЕРБ и ПП-ДБ се схванаха за регулярни лидерски срещи във вторник, в които да вземат участие и двамата ротациони министър председатели. Днес следва втората такава. Предстои да забележим дали и тя ще бъде обобщена като " Колкото по-бързо я забравим, толкоз по-добре ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР