Смених няколко области директори и получих критика, че правя чистка,

...
Смених няколко области директори и получих критика, че правя чистка,
Коментари Харесай

Хората, които избрах за областни директори на МВР, са такива, на които имам доверие

Смених няколко области шефове и получих рецензия, че върша чистка, а това не е по този начин. Смятам, че като министър имам право да подбера екипа си, сподели Калин Стоянов

Вътрешният министър Калин Стоянов приказва в обстойно изявление пред сътрудниците от  за убийството на Алексей Петров, рокадите в Министерство на вътрешните работи и други знакови случаи.

- Министър Стоянов, следва ви заседание при премиера акад. Денков  във връзка с последните тежки престъпни произшествия, измежду които и убийството на Алексей Петров (разговорът се води в 10 ч в петък - б.а.) . Какво ще докладвате там?

- На съвещанието с изключение на мен ще участват представители на Министерство на вътрешните работи, шефове на основни дирекции, както и ръководители на други структури от правоохранителната система. Ще разясняваме хода на следствието за убийството на Алексей Петров досега. Ще срещнем премиера и с ограниченията, които подхваща Министерство на вътрешните работи.

- Какви са те?

- Пълен и широкообхватен комплекс от дейни организационни, оперативно-издирвателни, охранителни и процесуални ограничения. Областните и съответните основни дирекции имат за задача да организират и мероприятия с лица, представляващи интерес и влияещи на оперативната конюнктура в страната. Те би трябвало да ги приведат в популярност и да проведат беседи за възможна съпричастност към убийството.

- Имате ли към този момент съответни версии?

- Работим по няколко. Сред тях попадат вероятно възмездие, както и евентуални неуредени финансови връзки на Алексей Петров.

- У нас или в чужбина?

- Уточнява се. Когато имаме повече информация, ще я изнесем обществено.

- Доста се разяснява в медиите, че убийството на Алексей Петров има връзка с това на Красимир Каменов-Къро, убит в РЮА. Имате ли такива данни?

- Не, все още не откриваме връзка. Каменов доста от дълго време е изнесъл своя бизнес отвън границите на България. И в този случай претекстовете за ликвидиране могат да бъдат доста.

- На съвещанието ще коментирате и други случаи. Да ви попитам за три убийства - в  Цалапица, двойното в с. Лозен и това в центъра на София. При тях имаше опити за скриване на телата, а в две от тях и помощник. Правите ли паралел и за какво при две причинителите са арестувани и упрекнати, а при другото съумя да напусне страната и се търси?

- Паралел няма по какъв начин да се направи. Но при множеството умишлени убийства причинителят взема ограничения за изтриване на следите, които биха го уличили.  При двойното ликвидиране край София причинителят постъпи тъкмо по този начин. Опита да се укрие от органите на реда, само че вследствие на доста добра стиковка сред службите -  предимно Столичната дирекция на вътрешните работи и няколко регионални дирекции в страната, бе локализиран. При задържането му бяха открити и движимости, които са съотносими към убийството. 

По отношение на Цалапица, знаете, е назначена сложна инспекция на районното ръководство в Стамболилийски. Там има някои пропуски. Ако инспекцията покаже, че има непозволени дейности или бездействия, ще бъдем безкомпромисни, а в случай че е належащо, отговорните ще бъдат подведени под наказателна отговорност.

- Споменахте пропуски. При двойното ликвидиране се разбра, че упрекнатият Чавдар Бояджиев е признал за съзнателно ликвидиране от април предходната година. Там направихте рокада в 8-о районно.

- Да. Тогава следствието е формирано за  непредпазливо ликвидиране. Докато сътрудниците работеха с него за двойното ликвидиране, той изложи обстоятелства и условия за случая от април м.г. Те трансформират внезапно хода на следствието и вероятно там също ще се отиде към съзнателно ликвидиране. По случая с 8-о районно управление (на МВР) също има назначена сложна инспекция. Считаме, че там също има пропуски, вероятно от страна на съответни чиновници на Министерство на вътрешните работи, само че може би и на прокуратурата.

- В последните дни Министерство на вътрешните работи отново беше във вестникарските заглавия с рокади, които вие направихте. Мнозина чакаха, че ще станат много по-бързо. Има ли и други шефове с дамоклев меч над главите?

- След смяната в управлението на някои регионални дирекции бях подложен на критика, че надали не правя политическа чистка. Категорично не става въпрос за чистка. След като съм поел уговорката да бъда вътрешен министър, би следвало, а и имам пълномощието да подбера екипа, с който ще работя. Вярвам, че хората, които назначих, ще се оправят доста по-добре от предходните ръководители. Държа да отбележа, че не би следвало да се усещат застраховани. Ако установим някакви пропуски или несправяне с работа, те също ще бъдат отстранени.

- Доволен ли сте от измененията досега?

- Да, към този момент дават резултат. Ще дам и образец със Столична дирекция на вътрешните работи. Преди да стана министър и да има нов шеф, кражбите на коли единствено в София за седмица варираха сред 15 и 20. Сега доста са намалели - нямаме случай на повече от 7. А по-интересното е, че в последните 2-3 седмици са по 4-5. 

- Вие не сте политически привързан, само че една от обединенията зад кабинета загатна, че “все още основният секретар на Министерство на вътрешните работи е предопределение на служебното държавно управление ”. Да чакаме ли самодейност от ваша страна за рокадата, въпреки че вие независимо няма по какъв начин да я извършите?

- Още в първия ден разгласих, че не съм политически привързан. Нямам никакви пристрастия към която и да било политическа мощ. Заявих, че ще бъда еднообразно далечен от всички. Смяната на основния секретар, знаете, става с декрет на президента. В момента вършим разбор на случаите, които са се натрупали обратно във времето, и в случай че се наложи, ще прибегнем към такава промяна. (След съвещанието при премиера стана ясно, че ще се пристъпи към рокадата)

- Анализ на активността на основния секретар или на съответни закононарушения?

- На съответни случаи и линии на работа, само че инспекция във връзка с основния секретар няма. Ако данните покажат, че такава се постанова, ще пристъпим към нея.

- Прави усещане, че огромна част от назначенията ви са на фрагменти на ГДБОП, където бяхте шеф, преди да станете министър.

- Почти целият ми професионален път в Министерство на вътрешните работи е минал в ГДБОП. Бил съм и ръковидител на отдел, преди да стана шеф. Хората, които избрах за шефове, са такива, на които вярвам. И познавам работата им от ГДБОП. Знам какво са постигнали, знам на какво са способни.

- Да ви попитам по какъв начин работите със Софийската районна прокуратура, която ви бе обвинила обществено и по-късно извънредно безшумно се оказа, че е прекратила досъдебното произвеждане?

- Откакто съм министър, работим доста добре с всички прокуратури в страната. Имаме и новосъздадени няколко координационни звена по съответни линии на работа, като битката против наркоразпространението, надлежно и с незаконната миграция. Там към този момент имаме резултати.  Преди време, на всички е ясно, бях обществено упрекнат за осъществено закононарушение във връзка с чиновници на прокуратурата. Впоследствие, след едногодишно следствие, получих разпореждане за преустановяване на досъдебното произвеждане на съображение липса на осъществено закононарушение. Това стана през март.

- Споменахте взаимните екипи за работа с каналджийството. Наскоро имаше промени в Наказателния кодекс, които завишиха наказванията. Какъв резултат очаквате?

- Поискахме и към този момент са признати промени, които завишават освен наказванията, само че и финансовите санкции. Очаквам, че ще дадат добър резултат. До момента имаше случаи, при които хора с по 4-5 висящи производства или такива, които са били наказани условно, не престават да се занимават с трафик на мигранти. 

- Промяна имаше и в пътния закон. Вече се лишават колите на каращите с над 1,2 промила алкохол или дрогирани. Ще намалеят ли тези случаи и къде ще съхранявате толкоз транспортни средства?

- Категорично съм склонен с тази смяна. Смятам, че ще способства превантивно и възпитателно за водачите. Всички сме очевидци на това, което се случва по пътя.

В момента гледаме в посока по какъв начин да сработи този механизъм, а не по какъв начин няма да се случат нещата. Водим диалози с прокуратурата, прецизираме тъкмо по какъв начин ще сработи процесът. Има къде да се съхраняват колите. Това не е проблем.

Ще бъде забавно след към седмица-две, когато създадем разбор за резултата от мярката. Би следвало да намалеят случаите на открити водачи, които ръководят след приложимост на опиати или алкохол.

- Мнозина считат, че трябваше да се лишават или най-малко да се дерегистрират коли и за огромни превишения на скоростта, както е в някои европейски страни. Какво е вашето мнение?

- Най-напред следва да забележим по какъв начин ще сработи това, което все още е признато. То е задоволително строго. След това може да се мисли вероятно за въвеждане на мярката и при други нарушавания, каквото е да вземем за пример превишената скорост.

- Санкциите са последното нещо, крайният резултат. За да се реализира предварителна защита, смятате ли, че е належащо да има образование на децата по пътна сигурност като обособен, независим предмет в образователната стратегия?

- Министерство на вътрешните работи е последната институция по линия на пътната сигурност, тя реализира контрола. Преди това има и други звена, които следва да извършват отговорностите си прецизно. Ще упорствам часовете за сигурност на придвижването да станат факт и да бъдат включени в просветителната стратегия. Може даже да са съчетани със запознаване на следствията от използването на опиати. Това е мярка, която също ще сработи и ще даде резултат.

- Кога ще е подготвена електронната система, която ще праща санкциите за скорост по мейла?

- Всички ангажирани с нея ме твърдят, че ще проработи до края на октомври. Тогава ще имаме връчване и посредством имейли и приемане на известия на телефоните за осъществено нарушаване. В момента се употребява базата данни на Пътна полиция. Ще бъде включена и тази на “Български документи за идентичност ”, тъй че, където има оповестени имейли и телефони, съответният извършител ще получава известие. Това е една от ограниченията, които през цялото време заложихме, защото и сега има доста нарушавания, има доста наказания, само че по-голямата част от санкциите действително са несъбрани. Досега процедурата бе много комплицирана и бяха малко разновидностите, по които можеше подобаващ извършител да получи глобата.

- В националната полиция към този момент има координационно звено за случаите на домашно принуждение. Как ще усъвършенства резултатите?

- Създаден е бранш към Главна дирекция “Национална полиция ”, който ще се занимава с проблемите с домашното принуждение. Предстоят образования на чиновници от регионалните дирекции. Те ще бъдат строго профилирани. Най-важното е първичната и съответна реакция, когато се получи известие за домашно принуждение. Така че хората, които ще бъдат ангажирани с този проблем, ще би трябвало да знаят логаритъма и механизма, по който да се правят следствията, и най-много да имат вид бързо и незабавно да провеждат безусловно всички институции, ангажирани с казуса.

- Каква е обстановката по границата?

-  В момента на денонощие Гранична полиция предотвратява към 1000 опита за влизане в България. Успоредно има и голям брой арестувания, които са на групи навътре в страната. Те са следени - не са инцидентни, а са след подадена информация. Така че там също имаме забележителен прогрес. Смяната на шефа сподели, че сме в вярната посока. Надявам се, че цифрите ще продължат да са в наша изгода, а точно да не позволяваме прекосяването на незаконни мигранти през границата на България и надлежно тези, които са минали, да бъдат арестувани навътре в страната и да не отиват към други елементи на Европа.

- Не мога да не попитам и за следствието за пране на пари, предопределени за автомагистрала “Хемус ”, само че изнасяни в чували. Докъде стигна то?

- Сериозен случай, осъществен от ГДБОП. Там, както знаете, от един обвинените станаха 9. Информацията, която имам, е, че следствието е завършило. Разбирам желанието на обществото за бързо и дейно следствие и всеки да си понесе отговорността. Но това са случаи, при които има голям брой разпити и тежки финансово-счетоводни експертизи. Всичко е готово. Мисля, че сега са в стадий на предявяване на обвинявания, тъй че се надявам в най-скоро време делото да влезе в съда.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР