Смененият преди броени дни главен изпълнителен директор на концерна Фиат

...
Смененият преди броени дни главен изпълнителен директор на концерна Фиат
Коментари Харесай

Почина Серджо Маркионе

Смененият преди броени дни основен изпълнителен шеф на концерна " Фиат Крайслер " Серджо Маркионе е умрял на 66 годишна възраст, заяви организация " Блумбърг ". Информацията беше доказана от " Иксор " Ен Ви (Еxor NV) - холдинговата компания учредена от семейство Аниели. Смъртта на Маркионе идва след затруднение, последвали рутинна интервенция на рамото.

Маркионе беше определен за основен изпълнителен шеф на " Фиат " през 2004 година, когато италианският тръст беше на ръба на банкрута. През 2009 година " Фиат " купи " Крайслер ", като финансовите резултати на групата се подобряваха с всяка минала година. За първото тримесечие на 2018-та " Фиат Крайслер " регистрира чиста облага от 1.2 милиарда $, като изпревари по този индикатор даже колоса " Дженерал мотърс ".

Спасяването на " Фиат " и " Крайслер "

Серджо Маркионе пое " Фиат " с задължения от над 6 милиарда евро, а един от първите му ходове беше да уволни всички мениджъри. Мина се и през шокови съкращения на служащи.

В резултат, още през 2005-та Маркионе изведе италианската марка на облага. Същата тактика той приложи и във банкрутиралия " Крайслер " през 2009 година и на третата година марката стартира да печели.

Плановете на Серджио Маркионе бяха да напусне шефския пост във " Фиат Крайслер " през 2019 година. Заради влошеното му здраве обаче той беше заменен през предходната седмица от досегашния основен изпълнителен шеф на " Джип " Майк Менли.

Първи стъпки в бизнеса

Маркионе е роден на 17 юни 1952 в градчето Чиети на Адриатическо море. Баща му е служител на реда и когато Серджо е на 14 години, фамилията се мести в Торонто, като към италианското поданство прибавя и канадско. Завършил е философия и право, а през 1985 г специализира бизнес администрация (MBA) в университета " Уиндзор ".

Кариерата на Маркионе стартира в " Делойт & Туш " през 1983 година, където е експерт по счетоводство и налози. През 1985-та става отговорник за контрола и бизнес развиването в компанията за опаковки " Лоусън груп " (Lawson Group). През 1994 година, Марчионе се приъсединява към " Алусиуз Лонза груп ", откакто швейцарската химическа и фармацевтична компания придобива " Луъсън ".

Три години по-късно, към този момент като основен изпълнителен шеф, взема решение да постави завършек на производството на медикаменти и основава " Лонза Груп ". Решението му се оказа сполучливо и за три години съумява да утрои облагата на компанията.

По-късно той потвърждава реномето си на експерт в възстановяване на приходите в основаната в Женева компания Ес Джи Европейски Съюз, която в този интервал е благосъстоятелност на главния акционер във " Фиат " семейство Аниели.

От брачната половинка си Орландия, с която от години не са дружно, има двама сина - Алесио и Джонатан. Жената до него в последните години е Мануела Батезато, който работи в пресофиса на " Фиат Крайслер ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР