Смело може да наречете тази вкусотия Цар на тутманиците -

...
Смело може да наречете тази вкусотия Цар на тутманиците -
Коментари Харесай

Различен Тутманик с Картофи и Праз

Смело може да наречете тази вкусотия Цар на тутманиците - луксозен, благоуханен, неудържим

Необходими Продукти

Тесто


● брашно - 600 г
● яйца - 2 бр.
● прясно мляко - 250 мл
● квас - 25 г прясна
● олио - 2 с.л.
● свинска мехлем - 90 г
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 с.л.

Плънка


● праз - 300 г
● картофи - 500 г
● черен пипер - 2 щипки, млян
● розмарин - 1 щипка
● олио - за пържене
● топено сирене - 150 г
● сол - 2 щипки

Начин на подготвяне

Натрошете живата квас във леко затопленото прясно мляко с разтворена в него лъжица захар. Разбъркайте добре и оставете да шупне, покрита с забрадка за към 7-8 минути.

Пресейте брашното и солта в купа и направете кладенче в средата. В него сипете олиото, дребна част от маста, едното яйце и белтъка на второто (жълтъка заделете за намазване накрая) и шупналата квас. Замесете безпрепятствено и еластично тесто и го оставете да втаса за към 1 час или до момента в който удвои/утрои размера си.

През това време пригответе плънката, като нарежете картофите на тънки люспи и ги сложите да се запържат във олиото. Щом омекнат, прибавете към тях праза, нарязан на дребно, две супени лъжици типа и две великодушни щипки сол. Оставете зеленчуците да се задушат и омекнат добре. Хубаво е да заловен и лек тен.

Оставете плънката да изстине.

Втасалото тесто разделете на 4 елементи. Всяка оформете на топка, като топвате в остатъка от разтопената мехлем и след това разтегляте или разточвате на кора. Върху всяка кора разпределяйте още от маста и плънката с праз и картофи и накъсвайте късчета от топеното сирене.

Завивайте на охлювче и поставяйте в намазнена или покрита с хартия за печене тава (около 25-26 см диаметър). Оставете да втаса още веднъж за 30-40 минути на топло.

След като тутманикът е набъбнал и втасал наново, намажете го с разрушения с няколко капки вода жълтък и изпечете на 180 градуса за 30 минути или до суха съчка. През последните 10-15 минути може да намалите градусите на 160, в случай че видите, че бързо хваща златист тен.

Готовия тутманик намажете с мехлем, в случай че ви е останала, и покрийте с забрадка за 15 минути.

Може да консумирате топъл или изстинал - ужасно апетитен!

Различният Тутманик с Картофи и Праз е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР