Смело изказване направи министър-председателят Николай Денков по въпроса, създал напрежение

...
Смело изказване направи министър-председателят Николай Денков по въпроса, създал напрежение
Коментари Харесай

Денков: Щом Русия може да използва касетъчни бомби, защо другата страна да не може

Смело изявление направи министър-председателят Николай Денков по въпроса, основал напрежение измежду страните в НАТО през последните дни: даването на касетъчни бомби от Съединени американски щати на Украйна, на което Англия и Германия се опълчиха остро.

" Доколкото съм чувал, те (руснаците) към този момент са употребявали подобен вид муниции, тъй че в случай че ги употребяват, обикновено е да се чака, че другата страна (Украйна) също може да ги употребява.... Ние сме в пълноценна война, тъй че когато водиш война, заканите са значими, само че още по-важно е да имаш триумф на бойното поле " - споделя българският министър-председател в изявление за Sky News от Вилнюс, където се намира за срещата на върха на НАТО, главен въпрос на която е Украйна и възможното ѝ бъдещо участие в Алианса.

Касетъчните бомби (или боеприпаси) са извънредно рискови и потреблението им допуска голям брой жертви, в това число цивилни, в това число след края на бойните дейности. Те съставляват контейнери с десетки до стотици експлозиви в тях. Могат да бъдат хвърляни от аероплан, изстрелвани от ракети или артилерия, морски оръдия или ракетни установки, при което се отварят и разпръскват безотговорно експлозивите. Предназначени са да се задействат при удар, само че забележителна част от тях не съумяват да експлодират незабавно. Това може да се случи да вземем за пример когато паднат върху мокра или мека земя. Така съществува риск да се взривят след това и да ранят, осакатят или убият изцяло почтен човек. Изстрелването им трансформира региона, където падат, в минно поле и излагат на риск цялото население дълго след края на бойните дейности.

Това е повода да бъдат неразрешени с интернационален контракт, към който са се включили над 120 страни, измежду които е и България. Русия, Украйна и Съединени американски щати обаче не са. 

В началото на близо двуминутното изявление министър председателят се пробва да заобиколи горещия въпрос с аргумента, че не е боен, а отговорът изисква военна експертиза. Даже споделя " в действителност, това не е моя тематика ". След като журналистката упорства, че въпросът е и политически, Денков отвръща, че той е " сензитивен " и излага тезата, че щом Русия може, за какво Украйна да не може да поразява територии с касетъчни бомби и е обикновено това са се чака.

" Военният въпрос - споделя министър председателят - е дали това основава риск за украинските сили. Това е нещо, което не знам по какъв начин ще се отрази на сраженията през идващите дни и седмици. "

Попитан от журналистката дали България е забранила използването на касетъчни бомби Денков удостоверява, че това е по този начин. Дословно той споделя следното:

" Ние забранихме касетъчните бомби, по тази причина считаме, че това е военно решение, то не е политическо решение от наша страна, само че ние сме в пълноценна война, тъй че когато водиш война, заканите са значими, само че още по-важно е да имаш триумф на бойното поле ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР