Смехът доказано лекува и възстановява, твърдят учените. Вземете пример от

...
Смехът доказано лекува и възстановява, твърдят учените. Вземете пример от
Коментари Харесай

5 основателни причини, за да се смеете повече

Смехът потвърдено лекува и възвръща, настояват учените. Вземете образец от децата и върнете навика си да се смеете за всичко, което би могло да бъде добра причина. Използвайте времето, когато цялото семейство сте дружно, с цел да се зареждате с добра сила и усмивки.

Ето и няколко съответни и в действителност съществени изгоди, които смехът носи.

1. Стимулира производството на ендорфини

А това спомага за понижаване на болката, като в същото време се усилва производството на серотонин, хормонът на щастието.

„ Пет минути смях дневно носят тъкмо толкоз изгоди, колкото и аналгетика “, твърди психологът Лаура Рагаца.

2. Редуцира тежестта

По време на смях тялото ни задвижва 400 мускула: тези на лицето и някои на гърдите, корема и стомаха; лимфната система се задейства и това подтиква загубата на тегло по изцяло натурален път.

Според психиатъра Уилям Фрай, единствено 3 минути натоварен смях са толкоз положителни, колкото и 10 минути аеробни извършения.

3. Активира мозъка

Всеки път, когато се смеем, ние активираме нашата мозъчна кора - мястото, отговорно за усещането, въображението и разсъдъка. А единствено секунда откакто сме се смели, хипоталамусът създава молекула, наречена допамин, виновна за чувството за наслаждение, памет, творчество, а също и мотивация.

Доказано е също по този начин, че с помощта на смеха равнището на кортизола - хормонът, който предизвиква стрес, се понижава. Смехът е най-хубавото лекарство и за облекчение на депресията и за релаксация.

4. Има и физиотерапевтичен резултат

Друго, ненадейно преимущество на смеха са физиотерапевтичните му свойства. Доказано е, че облекчава болките в гърба, тъй като „ разтяга “ гръбначния дирек. Въздейства и на шийката на матката по същия метод и по този начин лишава от напрежението.

А вибрациите в региона на диафрагмата, формирани при смях, провокират масажна вълна, която улеснява храносмилането. Когато някой ни споделя анекдот, той неумишлено ни оказва помощ да предотвратим запек или проблеми с жлъчката.

Смехът до сълзи пък пречиства очите. С това изгодите не свършват. При смях се задействат доста лицеви мускули, което има ободрителен и антистареещ резултат върху кожата.

5. Гони напрежението

Психолозите Тара Крафт и Сара Пресман от Университета в Канзас (САЩ) разгласиха проучване в списанието Psychological Science, в което 169 доброволци са били поканени да изпълнят някои интензивни физически извършения и по-късно да гледат занимателни видеоклипове.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР