Смайващите 619 нови вида оси са описани само през 2023

...
Смайващите 619 нови вида оси са описани само през 2023
Коментари Харесай

5 нови вида открити през 2023 г.

Смайващите 619 нови типа оси са разказани единствено през 2023 година Без да знаят множеството от нас, всяка година учените документират хиляди нови типове.Тъй като страните по света са изправени пред мрачни рецесии на биоразнообразието, новината, че природонаучният музей на Обединеното кралство е описал рекордните 815 нови типа единствено тази година, е добре пристигнала, оповестява от Euronews Green.„ Ние не сме в положение да защитим това, което не знаем, и по тази причина описването на нови типове е неразлъчен аспект, който е в основата на огромна част от работата по отбраната, опазването и обръщането на намаляването на биоразнообразието, следено в естествения свят “, написа музеят.Ето някои от най-любопитните и необикновени типове, които бяха открити през 2023 година
Далек оса
2023 година е годината на осите, със зашеметяващите 619 нови типа, разказани от Природонаучния музей.Повечето от тях принадлежат към група, известна като Encyrtidae. Те се отнасят за паразитни инсекти, които снасят яйцата си върху и в нищо неподозиращите безгръбначни гостоприемници.Учените взеха решение да дарят един жанр оси - дружно с 14-те типа в него - с името Dalek, с цел да отбележат 60-ата годишнина на лекар Кой.„ Мислех, че това е положително име за жанр и надлежно малко занимателно, защото бях огромен почитател на Доктор Кой в ранните си години “, споделя доктор Джон Нойс, който работи по откритието.
Крушка анемона
Въпреки че този тип е прочут на водолази и аквариуми от десетилетия, едвам през 2023 година е публично разказан с латинско име.Анемоната с електрическа крушка, както е импровизирано известна, е полупрозрачно морско творение, намерено в Мексиканския залив.Сега публично наименуван Bellactic lux, той се приютява в скалисти пукнатини, с цел да ужили и улови плячката си.Трудно е да се забележи, защото от време на време може да е с размери единствено 1,3 см в широчина, само че се разпознава по луковичните върхове на пипалата му.
Гигантски паяк рак
Арахнофоби, погледнете встрани в този момент. Паяк с огромни размери беше открит в еквадорската Амазонка тази година и е първият по рода си в южноамериканската страна.Педро Пеняхерера-Р. и Диего Сиснерос-Ередия се натъкна на колоса, великански паяк рак от рода Садала, до момента в който са били на нощен преход покрай станцията за биоразнообразие Типутини в Еквадор. Те вземат решение да кръстят новия тип Sadala rauli в чест на дядото на Пеняхерера-Р.Паякът има осем очи, осем крайници и размито оранжево-червено коремче. Той дебне в зеленина или върху дънер на дърво, подготвен да се нахвърли и да улови преминаващите инсекти.
Охлювната змия на Ди Каприо
 Пет нови змии, които се хранят с охлюви, са разказани от учени през 2023 г.Един обитаващ дървета тип е получил епитета на охлювоядната змия на Ди Каприо или Sibon irmelindicaprioae на латински.Името е определено от известния артист (и природозащитник) Леонардо ди Каприо.В публикацията, описваща новия тип, създателите го класифицират като съвсем заплашен, защото местообитанието му - непокътната гора - се трансформира в земеделска земя.Змията се среща в региони на Панама и Колумбия.
Гигантски пингвин
Не всички разказани нови типове към момента съществуват. Всъщност някои са измрели преди доста хилядолетия.Учени в Нова Зеландия откриха костите на два типа великански пингвини, които са обитавали региона преди към 50 милиона години.
Източник: infostock.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР