Смъртта на българския патриарх Неофит дава начало на процедура по

...
Смъртта на българския патриарх Неофит дава начало на процедура по
Коментари Харесай

Как ще бъде избран наследникът на покойния патриарх Неофит

Смъртта на българския патриарх Неофит дава начало на процедура по желание на нов глава на Българската православна черква.


По правилник, когато патриаршеският трон овдовее, Светият Синод краткотрайно се управлява от старшия по митрополитско служение член на понижения му състав. Той уведомява за кончината Поместните православни църкви, президента на Република България, ръководителя на Народното събрание и министър-председателя и управлява делата на Българската православна черква – Българска Патриаршия до избирането на Наместник-председател, което се прави в седемдневен период от овдовяването на патриаршеския трон. Наместник-председателят със Светия Синод подхваща нужното по отношение на избирането на нов Български патриарх, което би трябвало да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския трон. След това Светият Синод дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в избран неделен ден епархийските гласоподаватели. При кворум от две трети от листата на епархийските гласоподаватели, под председателството на митрополита или несъмнено от него с писмена заповед духовно лице, с скрито гласуване и болшинство повече от половината от присъстващите се избират петима представители на епархията – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия – шестима клирици и четирима миряни. За избора на представителите се сформира протокол, подписан от митрополита или от избраното от него с писмена заповед духовно лице и от гласоподавателите. Протоколът се подпечатва и навреме се изпраща в Светия Синод.

На съвещание минимум седем дни преди избрания ден за избор на Български патриарх и Софийски митрополит, с скрито гласуване и болшинство от две трети от членовете на Светия Синод, се избират трима епархийски митрополити – претенденти за патриаршеския трон, които дават отговор на условията по член 40. Когато един или двама митрополити получат изискуемото болшинство, гласоподаването се повтаря до избирането на още двама или един с болшинство две трети от членовете на Светия Синод. Ако двама митрополити получат по еднакъв брой гласове, гласоподаването се повтаря единствено за двамата, до момента в който един от тях получи болшинство повече от половината от гласовете на всички митрополити.

Кандидатът, получил минимум 2/3 от гласовете на присъстващите гласоподаватели, се афишира от наместник-председателя на Светия Синод за канонично и законно определен Български патриарх и Софийски митрополит.

Светият Синод отслужва признателен молебен и прави интронизацията на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит, който поема пълномощията, свързани със званието му. След това се оповестява името на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит на предстоятелите на Поместните православни църкви, президента на Република България, ръководителя на Народното събрание и министър-председателя и го оповестява на обществеността. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР