Смъртта е неудобна и чувствителна тема за повечето хора. Необратимото

...
Смъртта е неудобна и чувствителна тема за повечето хора. Необратимото
Коментари Харесай

Какво се случва с тялото в първите часове след смъртта?

Смъртта е неуместна и сензитивна тематика за множеството хора. Необратимото прекъсване на виталните функционалности е динамично събитие, което се въздейства от разнообразни фактори. Проучванията удостоверяват, че след гибелта в тялото се задействат серия от структурни, физически и химични промени.

Процесът по умирането минава през няколко етапи. Всяка от тях се случва в избран интервал от време. Повечето хора смятат, че положението на гибел е неналичието на пулс и прекъсването на дишането. То обаче е комплициран развой, който се простира оттатък циркулаторния и белодробния колапс.

[gallery]6764[/gallery]

Понастоящем електрокардиографските проучвания на умряли пациенти демонстрират, че човешкият мозък продължава да действа до 10 минути след гибелта. В този смисъл тялото може да осъзнае неизбежността на гибелта.

Използват се разнообразни критерии, с цел да се разгласи гибелта на обещано лице. Те включват липса на реакция към рефлекси и липса на стесняване на зеницата при светлина, както и необратимото прекъсване на пулса и дишането.

Ранните промени са тези, които настъпват в тялото 24 часа след гибелта.

С прекратяването на изпомпването на кръвта от сърцето, кожата има наклонност да побледнява през първите няколко минути след гибелта. След това кръвта стартира да се разпределя посредством гравитация към другите елементи на тялото.

Характерен симптом на гибелта е загубата на телесна температура . Това трупно изстудяване настава през първите 24 часа след гибелта, до момента в който трупът доближи температурата на околната среда.

При гибелта загубата на топлота се прави със скорост от 1 градус по Целзий на час, според от атмосферните условия. Студът нормално е по-очевиден при започване на лицето и ръцете, а по-късно на врата и подмишниците. Хората с наднормено тегло са склонни да се охлаждат по-бавно.

В рамките на първия час след гибелта, всички гладки и набраздени мускули на тялото стартират да се отпускат във фаза, известна като първична инертност. Поради тази причина ставите на тялото стават гъвкави, клепачите губят своя тонус и челюстта има наклонност да се отваря.

[gallery]6787[/gallery]

По-късно се открива положение на сгъстяване и петрификация на мускулите. Това стартира от най-малките мускули на лицето и се спуска по останалата част от тялото. То доближава своя оптимален интензитет сред 12 и 15 часа след гибелта.

Дехидратацията нормално се демонстрира с пергамент на кожата, изсъхване на лигавиците и гениталиите и поглъщане на очните ябълки.

По същия метод е всекидневно да има наблягане на костни изпъкналости гръдния панер и бедрата. Освен това при дребни деца се следи внезапна и генерализирана загуба на тегло.

Късните телесни промени настъпват след първите 24 до 36 часа.

Смъртта е патологично положение, което стартира с необратим срив на виталните функционалности и прекъсване на мозъчните качества. След гибелта човешкото тяло претърпява серия от физически и биохимични промени и модификации, които водят до разграждане на всички органи и тъкани.

Като цяло, тези промени се появяват при всички трупове, повлияни от повода за гибелта и измененията в околната среда. Те са един от главните обекти на проучване на правосъдната медицина.

Още от създателя:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР