Смъртоносни сблъсъци между палестински групи в лагера в Ливан за трети ден

...
Три дни на боеве между съперничещи си въоръжени групи в
Коментари Харесай

Три дни на боеве между съперничещи си въоръжени групи в най-големия палестински бежански лагер в Ливан са убили най-малко девет души и са ранени десетки други, твърдят официални лица.

Ливанската армия затвори в понеделник района около лагера Ein el-Hilweh близо до южния пристанищен град Сидон, докато сблъсъците продължават въпреки усилията на Ливан и Палестина да постигнат прекратяване на огъня.

Отчитайки извън лагера, който е дом на 55 000 бежанци, Зейна Ходр от Ал Джазира каза в понеделник следобед, че интензивността на „ожесточените“ боеве се е „увеличила през последните часове“.

„Това наистина води до хуманитарна криза“, добави тя. Десетки семейства са успели да избягат от гъсто населения лагер, но други са хванати в капан вътре, защото е твърде опасно да бягат, а някои са се приютили в джамии, каза Ходр.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци е спряла своите операции по оказване на помощ и услуги в лагера, добави тя.

Говорител на ливанската армия каза, че броят на загиналите в понеделник се е увеличил до девет, съобщи агенция Асошиейтед прес. Съобщава се, че най-малко 37 души са ранени.


Насилието започна в събота, когато неизвестен въоръжен мъж се опита да убие член на въоръжена група на име Махмуд Халил, но вместо това простреля смъртоносно неговия спътник.

Мащабни сблъсъци избухнаха на следващия ден, когато бойци за отмъщение застреляха и убиха военен генерал от групата Фатах, Абу Ашраф ал-Армуши, и трима придружители, докато минаваха през паркинг, според на палестински служител, който говори с AP при условие за анонимност.

„Бягахме, за да спасим живота си“

Местният ливански депутат Осама Саад обяви ново прекратяване на огъня в понеделник следобед след среща между ливански служители, силите за сигурност и палестински фракции, но боевете продължиха и след това.

„Изглежда ситуацията ще ескалира още повече“, каза местна жена пред лагера. „Чухме за прекратяване на огъня повече от един път, но никоя страна не го спазва. Положението е тежко. Семействата са разпръснати тук и там. Сигурността вътре напълно липсва.“

Мъж, който успя да избяга от насилието, каза, че целият му квартал е бил разрушен.

„Бягахме, за да спасим живота си, оставяйки всичко, докато над главите ни летяха снаряди и куршуми. До полунощ всичко беше спокойно, но към 2 часа сутринта боевете се подновиха. Оттогава се засили“, каза той.

Ein el-Hilweh е един от 12-те лагера, създадени в Ливан през 1948 г. за палестински бежанци след създаването на Израел. След споразумение от 1969 г. между Ливан и Организацията за освобождение на Палестина, ливанската армия като цяло избягва да влиза в лагерите, но някои ливански служители призоваха армията да поеме контрола над лагерите след последните сблъсъци.

Сами Джемайел, член на парламента и ръководител на партията Катаеб, призова в понеделник за „разоръжаване на лагерите и поставянето им под контрола на ливанската армия“, според държавния Национална информационна агенция.

Палестинците в Ливан имат ограничени права на работа и собственост и по-голямата част от тях живеят в бедност.

Рами Хури, директор на Global Engagement в Американския университет в Бейрут, каза пред Al Jazeera, че насилието е „повтарящ се страничен ефект от арабско-израелския конфликт и ционисткото завладяване на Палестина“.

„Този ​​вид напрежение се повтаря редовно и следователно наистина ни напомня, че една от ползите от разрешаването на конфликта Палестина-Израел е палестинска държава, … която ще премахне необходимостта от тези лагери и ще премахне това напрежение, ”, каза той.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР