Смартфоните заемат централно място в света на литиево-йонните батерии. Въпреки

...
Смартфоните заемат централно място в света на литиево-йонните батерии. Въпреки
Коментари Харесай

Ето какво всъщност се случва, ако оставите телефона да се зарежда през нощта

Смартфоните заемат централно място в света на литиево-йонните акумулатори. Въпреки това те съумяха да провокират и един спор: дали продължителното зареждане (или зареждането през нощта) не унищожава батерията ви?

Редица фактори дефинират продължителността на живота на батерията на телефона, в това число нейната индустриална и химическа възраст. Последното се отнася до постепенната ѝ деградация, дължаща се на променливи фактори като съмнения в температурата, модели на зареждане и разреждане и цялостна приложимост.

С течение на времето химическото стареене на литиево-йонните акумулатори понижава техния потенциал, продължителността на живота им и продуктивността.

Изследване откри, че батерията на смарт телефон от 2019 година може да премине приблизително 850 цялостни цикъла на зареждане/разреждане, преди да спадне до под 80% потенциал. Това значи, че единствено 80% от първичния потенциал на батерията остава след към две до три години приложимост. В този миг батерията стартира да се изтощава видимо по-бързо.

Трябва ли да зареждате телефона си през нощта?

Повечето смарт телефони от ново потомство се зареждат изцяло за към 30 минути до два часа.

Времето за зареждане варира според от потенциала на батерията на устройството - по-големите потенциали изискват повече време - както и от това какъв брой сила подава зарядното ви устройство.

Зареждането на телефона през нощта е освен излишно, само че и форсира стареенето на батерията. За да удължите оптимално живота на батерията, би трябвало да избягвате цялостните цикли на зареждане (от 0% до 100%).

По същия метод поддържането на цялостен заряд на iPhone-ите за продължителни интервали от време може да заплаши здравето на батерията.

Вместо цялостно зареждане се предлага да зареждате батерията до 80% и да не позволявате тя да падне под 20%.

Може ли телефонът ви да бъде презареден?

Теоретично литиево-йонните акумулатори могат да се презареждат. Това може да докара до опасности за сигурността, като да вземем за пример прегряване на батерията и запалване. Добрата вест е, че множеството модерни телефони имат вградена отбрана, която автоматизирано стопира батерията да се зарежда повече от 100% - предотвратявайки всевъзможни повреди от презареждане.

Въпреки това всякога, когато батерията падне до 99% (поради приложения, работещи във фонов режим), ще се задейства така наречен режим на подзареждане (trickle charge): ще стартира да се зарежда още веднъж, с цел да поддържа изцяло заредено положение.

С течение на времето този вид подзареждане може да докара до изтощение на батерията. Ето за какво доста производители имат функционалности за регулирането му. iPhone-ите на Apple оферират функционалност за закъснение на зареждането след 80%. Телефоните Galaxy на Samsung оферират алтернатива за ограничение на зареждането при 85%.

Може ли телефонът ви да избухне по време на зареждане?

Малко евентуално е смарт телефонът ви да избухне вследствие на зареждане изключително откакто множеството към този момент имат автоматизирани отбрани против презареждане.

Въпреки това през годините сме попадали на няколко вести за непредвидени детонации на телефони. Обикновено това се случва вследствие на индустриални недостатъци, фалшив хардуер или физическа щета.

Литиево-йонните акумулатори на телефоните прегряват, когато топлината, генерирана по време на зареждането, не съумява да се разсее. Това може да докара до изгаряния или, в краен случай, до пожар.

Освен това тези акумулатори работят дейно в температурен диапазон от 0 ℃ до 40 ℃. Те могат да се разширят при по-високи температури на околната среда, което от своя страна да докара вероятно до пожар или детонация.

Използването на погрешно, дефектно или некачествено зарядно устройство или кабел също може да докара до прегряване, заплаха от пожар и щета на самия телефон.

Съвети за удължение на живота на батерията

Въпреки че телефонът ви евентуално разполага с вградени механизми за сигурност, които пазят батерията му, деликатният метод ще я направи още по-дълготрайна. Ето някои способи за отбрана на батерията на телефона ви:

  1. Инсталирайте най-новите актуализации на софтуера, с цел да разполагате с най-новите усъвършенствания, които производителят е направил във връзка с успеваемостта на батерията.
  2. Използвайте истински или сертифицирани зарядни устройства, защото подаваната мощ (ампери, волтажи и ватове) в неофициалните зарядни устройства може да се разграничава и да не дава отговор на нужните стандарти за сигурност
  3. Избягвайте да излагате телефона си на високи температури - Apple и Samsung настояват, че техните телефони работят най-добре при температура на околната среда от 0 до 35 ℃.
  4. Ограничете зареждането до 80% от цялостния потенциал и не позволявайте да падне под 20%.
  5. Не оставяйте телефона си да се зарежда за нескончаем интервал от време, да вземем за пример през нощта, и го изключете от източника на зареждане, в случай че батерията доближи 100%.
  6. Дръжте телефона си на добре проветриво място, до момента в който се зарежда, и избягвайте да го поставяте (наред със зарядното устройство) под одеяло, възглавница или тялото си, до момента в който е обвързван към източник на зареждане.
  7. Наблюдавайте положението на батерията и я използвайте, с цел да идентифицирате необикновени трендове, като да вземем за пример прекомерно дълго време за зареждане или бързо изтощение.
  8. Ако забележите, че телефонът ви се нагрява прекалено или има издаден или издут тил, потърсете оторизиран сервизен център, с цел да го ревизира и ремонтира.

Ако желаете да получите съответни детайлности за вашия телефон и батерия в частност, най-хубавият вид е да следвате напътствията на производителя.

Автор: Ритеш Чуг (Ritesh Chugh), доцент по осведомителни и информационни технологии, CQUniversity Australia.

Тази публикация е препубликувана от The Conversation под лиценза Creative Commons и преведена от Obekti.bg с общителното единодушие на нейния създател. Прочетете истинската публикация тук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР