Смартфони и таблети ще бъдат устройствата, с които ще се

...
Смартфони и таблети ще бъдат устройствата, с които ще се
Коментари Харесай

11 000 смартфона или таблета ще снимат броенето

Смартфони и таблети ще бъдат устройствата, с които ще се излъчва и записва броенето на бюлетини на 2 април. Това научи Клуб Z от министерството на електронното ръководство, откакто отрасловият длъжностен министър Георги Тодоров разгласи през днешния ден, че това ще коства още 6,5 млн. лева

" Парите ще послужат освен за доставка на крайни устройства, само че и за информационна съгласуваност, създаване на осведомителна система за тяхното ръководство, видеоизлъчване и снимане и следващо предпазване на видеозаписите ", изясни Тодоров.

Ще е налице както онлайн лъчение онлайн, така и предпазване на фрагментите от броенето по-късно.

Клуб Z потърси спомагателна информация и от пресцентъра и научи, че социална поръчка за устройствата въпреки всичко ще има, въпреки и по ускорена процедура - защото е нужно те да са в СИК-овете след месец, в деня преди вота. Съществуваше опцията и да се направи директна поръчка, което е възможно от закона при форсмажорни условия.

Не е планувано в допълнение узаконяване на устройствата от ДАНС, Българска академия на науките и " Информационно обслужване ", както се прави за машините - такова не се изисква от Изборния кодекс или от ЦИК. Но при възлагане на публичната поръчка " Информационно обслужване "  ще се съобрази с наложените европейски наказания за доставки от трети страни - т.е. няма да се купуват устройства на избрани компании в избрани страни.

Видът на устройствата е косвено заложен в условията.
Изискванията на ЦИК
Централната изборна комисия разгласява решение още в началато на февруари, с което дефинира какво би трябвало да могат устройствата, които ще се употребяват за предаване и запис. Задачата за обезпечаването им е на Министерски съвет.

Видеонаблюдението няма да е във всяка секция - съгласно ЦИК от такова няма потребност при преносимите секции, тези в домове за възрастни и лечебни заведения, както и секциите зад граница. Все отново остават към 11 000 секции, в които би трябвало да бъде обезпечено.

Ключово е устройствата да излъчват онлайн в интернет, както картина, по този начин и тон, и да записват на механически притежател. Записът би трябвало да бъде предоставян на ЦИК, даже и когато онлайн излъчването е прекратено. В добавка, камерите на устройствата би трябвало да са с задоволително висока резолюция, която да разреши разчитането на номерата в хартиената бюлетина - това по всяка възможност значи видео с качество най-малко 1280х720 пиксела, или 720p. 

От ЦИК изискват и високо равнище на отбрана от хакерски атаки против процеса, както и да няма спомагателен рисков програмен продукт на устройствата. Ако се употребяват смарт телефони, които нормално идват заредени с разнороден програмен продукт, това значи много " разчистване " на устройствата преди използването им за вота.

Излъчването и записването стартира от момента, в който се разгласи края на изборния ден в секцията, до посписване да протокола на СИК в това число.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР