Смаил Д. е пенсионер и живее в бащиния си дом,

...
Смаил Д. е пенсионер и живее в бащиния си дом,
Коментари Харесай

Родопчанин иска 50 000 лв. заради липсващ път

Смаил Д. е пенсионер и живее в бащиния си дом, до който се стига по пътека. След като получил сърдечен проблем, решил да търси отговорност от общината поради усложненията от неналичието на път, на които всекидневно е изложен, оповестява смолянският "Отзвук ".

Искът на родопчанина е на стойност 50 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди – болки и премеждия от получения на 29 април 2013 година гръден дискомфорт на пътя до дома му, когато пренасял материали за ремонт на банята.

„ Пренасяйки от 50 метра материали и артикули по хлъзгавия и глинест път до дома ми, получих сърдечен припадък, съпроводен със зной “, написа Смаил в жалбата си. Заедно с него бил и брат, който му помагал да придвижват строителните материали.

В един миг 56-годишният мъж паднал на земята, бледен, почнал да диша мъчно, стягали го гърдите. Приет е за лекуване в маданската болница. Оттогава насам е получавал няколко сходни сърдечни пристъпа след преместване на артикули и материали по пътя. Заболявянето се обострило още веднъж през зимата на 2014-2015 година – декември и януари, откакто пренасял дърва „ по заледения и хлъзгав общински път “.

Смаил изяснява, че с всяка минала година пътят се стеснява и към този момент ширината му е към 2 метра. Мъжът от години е лишен от опция да придвижва артикули и материали до дома си с транспортно средство, като „ през зимата пътеката е заледена с дни и седмици “.

Къщата, в която живее Смаил, е строена от родителите му след 1970 година Подходът към нея представлявал прокарано с трактор шосе, а в този момент тук-там е ограничен, тук-там е пропаднал. Според направени в общината информации, в това число и по проекта, до дома „ има път”. Общо в село Шаренска живеят към 200 души.

Според родопчанина обаче страданията му са физически и душевен, породени от бездействието на общинското управление, чиновниците и кмета на Мадан. Те го лишават от правото и опцията да доставя и транспортира артикули и материали в непосредствена непосредственост до дома му.

Делото против Община Мадан е заведено през 2016 година Назначени са две съдебно-медицински експертизи, които излизат със мнение, че здравословното му положение не е последица от физическото натоварване. Той не е бил в сериозно положение, когато са го приели в болница.

Първоначално Окръжният съд в Смолян, а предходната седмица и Апелативният съд отхвърлиха исковата молба на Смаил като недоказана.

Решението обаче може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР