Слушатели на Хоризонт сигнализираха за новопоявила се практика на ЧЕЗ

...
Слушатели на Хоризонт сигнализираха за новопоявила се практика на ЧЕЗ
Коментари Харесай

ЧЕЗ: Захранването се прекъсва за неплатена фактура, лихвите не са такава

Слушатели на " Хоризонт " алармираха за новопоявила се процедура на " ЧЕЗ - електро България АД " лихвите по просрочена сметка да се натрупат в обособена сметка, с което, съгласно тях, на процедура се форсира опцията да бъде прекратено електрозахранването поради неизплатени две сметки. Това от своя страна, с изключение на до стеснение за потребителя, води и до доплащането на такса за включване.
Тодор Матев шеф " Продажби на дребно " в ЧЕЗ обаче успокои, че практиката съществува от дълго време а лихвите по дадена сметка не се водят като обособена фактура

Лихвите не се водят в обособена сметка или обособена фактура. Просто в избрани случаи те се появяват в обособен ред - когато фактурата, която е довела до тези лихви и платена преди този момент и към този момент не съществува за заплащане. Тези лихви, които се отделят на обособен ред, не са към сметката, която сте платили, тъй като сте платили по-рано сметката, която е била посрочена и е довела до струпване на тези лихви. Фактура за лихви не се издава и не се натрупат лихви в обособена сметка! Такова нещо няма и невероятно да се получи като печатен документ и като фактура! 

В най-хубавия случай лихвени не се натрупат, тъй като се заплаща в точния момент, само че, когато клиентът закъснее с заплащането по дадена фактура и я заплати по средата на месеца, когато отиде да заплаща на каса идната си фактура, има една рента, която се пресмята единствено веднъж в месеца и тя се пресмята в допълнение, защото е невероятно сега на заплащането тя да бъде изчислена от самия медиатор на самата каса. 

Тези лихви се пресъздават на обособен ред, защото фактурата, по която се изчислени, към този момент е била платена в предходен миг. 

Според Общите условия ЧЕЗ има право да приключи електрозахранването и при една неплатена сметка, само че с цел да се стигне до това се минава през доста други стадии, обясни  Матев: 

Първо, след издаване на фактурата, всеки един битов клиент има 20 дни, в които може да се заплати сметката си безлихвено. След това има още 10 дни, в които не се прекъсва а се натрупа единствено рента. Тоест, 30 дни след издаване на фактура, той има право да заплати тази сметка без да бъде пресечен. След това, ние разпореждаме спирането на мрежовото дружество, към което е причислен клиентът,  само че това спиране, съгласно графика на техническите екипи, може да се случи и на идващия ден, само че може да се случи и след две седмици 

Захранването се прекъсва единствено за неплатена издадена фактура. Лихвите не са обособена фактура и не се прекъсва за тях!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР