Слушам с половин ухо История.БГ и пламенната реч на един

...
Слушам с половин ухо История.БГ и пламенната реч на един
Коментари Харесай

Ружа Смилова имала основателни съмнения били ли сме една нация с РСМ

" Слушам с половин ухо История.БГ и пламенната тирада на един професор от СУ с предшественици от Македония, че имал втори и трети братовчеди в Скопие. Били сме една нация, изкуствено разсечена на две. Може и да е прав, че в миналото сме били една нация - въпреки че имам основателни подозрения. Само едно се чудя - той дали е питал своите втори-трети братовчеди в Скопие какво мислят по въпроса... българи ли се усещат. Или това е без значение?! Този коментар е изработен след вчерашното издание на предаването История.бг, което беше на тематика за историческото минало, за битките на за избавление и актуалните взаимоотношения сред страните. Постът провокира много изострен спор под обявата ".

Това написа в профила си във Facebook Ружа Смилова, учител по история на политическите хрумвания и модерна политическа доктрина.

Под обявата ѝ се разгаря забавен историческо-политически спор.

Девора Давидкова написа:

Прадядо ми, Никола Мушмов, е бил от Струга. След Освобождението се е наложило майка му да ги прати, него и брат му, в освободената част на отечеството. Понятието македонец не е съществувало още. Определяли са се като българи.

Но през днешния ден към този момент е напълно друга реалност. Имат си новата нация, страната и независимото развиване. Не може някой тук да ги назовава българи, нубийци или от Нгоро-нгоро. Докога ще го дъвчем този въпрос.

Искран Иванов:

Някой ще подсети ли на това създание кой даде 100 танка с цел да се пазят против Република Серпска?

Георги Станков:

Да, може да имате основателни подозрения за националната еднаквост на някой чобанин в дебрите на Шар планина, живеещ по метода, прочут ни от художественото пресъздаване на бита в " Козият рог ", само че нямаме никакви учредения за подозрения за идентичността на Йоаким Кърчовски, Кирил Пейчинович, Теодосий Синаитски, Йордан Хаджиконстантинов - Джинот, братята Димитър и Константин Миладинови, Григор Пърличев, Кузман Шапкарев, Натанаил Охридски, Гоце Делчев, Даме Груев, Христо Татарчев, Пере Тошев, братята Христо и Милан Матови и още хиляди дейци на Възраждането и на революционното придвижване в Македония през 19 и 20 век.

Димитър Бечев коментрира:

В момента цяла Македония е в шок поради убийството на 14-годишно момиче. Като виждам, това в България не е тематика в публичното пространство. Толкова по въпроса дали сме една нация или две.

В разногласието се включи и икономистът Красен Станчев:

Най-странното (и заслужаващо внимание) в цялата история е, че сходни диспути към момента биват проведени.

В диалога по Българска национална телевизия участваха и възпитаници от публиката, които зададоха много забавни въпроси. Едно от момчета смути присъстващите в студиото с питането „ може ли България и Македония още веднъж един ден да са една територия и една страна “ – безконечният спор, който явно не може и няма да бъде позволен по политически път.

Защото действителността под политическите крамоли и от двете страни на границата е доста друга. Мразят се и се преследват политическите агитки, на чиито борби стават жертва елементарните хора, чиито предшественици в миналото са били един народ.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР