Служителите на НСИ излязоха на протест. Те излизат на първия

...
Служителите на НСИ излязоха на протест. Те излизат на първия
Коментари Харесай

Служители на НСИ излязоха на протест

Служителите на Национален статистически институт излязоха на митинг. Те излизат на първия от серия митинги в цялата страна, а настояванията им са за почтени заплати.

От националната статистика напомнят, че протестните им акции през лятото също не доведоха до покачване на възнагражденията, а през септември министър-председателят ги помоли да проявят самообладание.

Служителите в статистическия институт обаче са подготвени да преминат и към ефикасни протестни дейности, защото работещите в някои териториални поделения не престават да получават под 1000 лв. месечно, като междинното заплащане е под 1300 лв., оповестява NOVA.

От Национален статистически институт акцентират, че размерът на заплатите им са на 114-о място от всички държавни институции. Владислав Кръстев е ръководител на Секретен сътрудник на КТ „ Подкрепа ” в Национален статистически институт – Русе. Той призна, че брутното му заплащане е 1100 лева От бранша желаят в новия бюджет да бъдат заложени 50% нарастване на заплатите. „ Ако Национален статистически институт спре работа няма да могат да се дават административни услуги на жителите и да се събере и обработи статистическа информация за държавното управление, с цел да взима значими управнически решения ”, уточни шефът на ТСБ – Русе Диана Самхарадзе.

В цялата бургаска дирекция работят 30 души. Освен по-високи заплати, те желаеха и повече пари за прехрана на Национален статистически институт. Според Атанаска Кръстева, ръководител на КТ " Подкрепа " в НСИ-Бургас, в тазгодишния бюджет не е планувано нарастване. " Най-вероятно митингите ще прераснат в ефикасна стачка ", съобщи тя. Протестиращи демонстрираха преводи по банкови сметки, съгласно които заплатите им възлизат на към 770 лева С 37 години стаж основен специалист в Национален статистически институт получава 1000 лв. бруто. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР