Служителите на Европейския парламента са бесни. Причината се крие в

...
Служителите на Европейския парламента са бесни. Причината се крие в
Коментари Харесай

Недоволство в ЕП заради по-скъпата храна в стола: супата вече струвала цяло евро

Служителите на Европейския Народното събрание са гневни. Причината се крие в скрито покачване на цените в стола, написа европейското бюро на Politico.

Поскъпването идва в интервал, в който множеството депутати и чиновници на Екологичен потенциал са във почивка или работят отвън Брюксел. Цените на някои от храните са се нараснали с 25 % или повече. Това накара чиновниците да подадат публично недоволство посредством синдикалните организации.

Гарнитура пържени картофки, която до неотдавна струваше €2, към този момент е €2,50, споделят чиновници пред изданието. " Супата на деня " към този момент коства €1, от €0,80 по-рано.

Увеличенията се дължат отчасти на въвеждането на налог добавена стойност, който преди този момент бе изключен от цените на храните в стола на Европейския парламент. Цените се усилват и поради влизането в действие на контракти с нови снабдители. Говорител на институцията показва, че покачването на цените към този момент е било комуникирано с депутатите и чиновниците.

За чиновниците в Екологичен потенциал има и различен проблем: сътрудниците им в Европейската комисия и Европейския съвет се хранят надалеч по-евтино. 100 грама салата в Екологичен потенциал коства €1,30, а в постройката на Комисията - едвам 63 евроцента. Кускусът е €7,50 в Народното събрание и едвам €4,95 в Комисията.

Представители от Екологичен потенциал показват, че една от аргументите за по-високите цени е решението да бъдат отстранени дотациите, които данъкоплатците заплащат. От документи излиза наяве, че тези дотации са в размер на €5 милиона годишно. И в този момент към този момент са отстранени.

Това звучи заслужено, само че чиновниците в Народното събрание се оплакват, че новите цени надвишават нарастването на заплатите от последните години. А и в ерата на нулеви и даже негативни лихви, както и ниска инфлация, нарастване от 25% на каквото и да е наподобява безразсъдно. Синдикатите са съгласни, като допълват, че огромна част от хранещите се там не са високопоставени съветници, а чиновници със скромни заплати.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР