Служителите, които изпитаха всички предимства от дистанционната работа, не са

...
Служителите, които изпитаха всички предимства от дистанционната работа, не са
Коментари Харесай

Принудителното връщане в офиса разгневи служителите


Служителите, които изпитаха всички преимущества от отдалечената работа, не са щастливи от връщането в офиса (снимка: CC0 Public Domain)

Мерките за наложително връщане на чиновниците в офисите, подхванати от огромните ИТ компании, не дадоха упования резултат. Приходите от бизнеса не се усилиха, само че за сметка на това чиновниците са ядосани, сочат изследванията.

Новата наклонност измежду ИТ фирмите да принуждават чиновниците да се връщат в офиса, заплашвайки ги с проблеми, не проработи в интерес на работодателите. Капитализацията и приходите на корпорациите не се усилиха вследствие на това, а единственото, което получиха в подмяна, бяха гневът и недоволството на служащите, лишени от комфорта на отдалечената работа.

Всичко беше на вятъра

Очакванията на ИТ фирмите, които под формата на ултиматум желаеха от чиновниците си да се откажат от отдалечената работа и да се върнат в офиса, че финансовите им резултати ще се подобрят, се оказаха изцяло неправилни. Според разбор на The Register, нито пазарната капитализация, нито годишните или най-малко тримесечните доходи на корпорациите, чийто личен състав е върнат наложително в офиса, не са се трансформирали значително.

Освен това фирмите наподобява са получили непредвиден резултат. Корпоративните чиновници, които срещу волята си са принудени да вървят в офиса всяка заран и да се прибират вечер, губейки няколко часа от персоналното си време всяка седмица, са станали по-нещастни. И всичко това се отнася освен за ИТ компаниите, само че и за компании от други области, чието управление е решило, че има право да принуждава хората да седят в задушни офиси по 40 часа на седмица или повече.

Най-лошият вероятен образец

В края на 2023 година доста компании взеха решение наложително да върнат чиновниците си в офисите. Дори измежду участниците в борсовия показател S&P 500 те са били 137, по данни на университета в Питсбърг (САЩ). Някои компании се обърнаха на 180 градуса и изцяло трансформираха отношението си към отдалечената работа.

Така да вземем за пример, Dell в разгара на пандемията от ковид през 2020 година стартира интензивно да предизвиква отдалечената работа във всички свои офиси по света. Ръководството на компанията се ангажира, че минимум 60% от личния състав (по това време към 165 хиляди души) ще могат опцията в никакъв случай да не се появяват в офиса и да работят там, където им е най-удобно. Първоначално компанията в действителност предприе стъпки в тази посока, само че колкото повече пандемията отстъпваше, толкоз повече Dell оттегляше думите си.

Сега, в противен случай, компютърният колос е измежду тези, които карат служащи да се върнат от вкъщи в офиса, заплашвайки ги в случай че не с наказване, то най-малко с евентуални проблеми със заплатите и кариерното израстване.

Защо направиха това ?

Причината, заради която фирмите взеха решение да прекратят отдалечената работа допустимо най-скоро, е една и съща за всички. Те внезапно повярваха, че работата от офиса по някакъв метод ще направи чиновниците по-продуктивни.
още по темата
„ Много ръководители споделят, че работата от у дома понижава продуктивността на труда на чиновниците и вреди на продуктивността и цената на компанията ”, означават създателите на изследване от университета в Питсбърг. Разбира се, чиновниците, които са изпитали от първа ръка всички преимущества, които носи опцията да работят отвън офиса, не споделят гледната точка на своите работодатели.

„ Голям брой чиновници изрично се опълчват на тази позиция и настояват, че премахването на досадното пътешестване до работа и увеличението на гъвкавостта на графика в действителност усъвършенства успеваемостта им и цялостното богатство на компанията ”, споделят откривателите.

Освен това доста работодатели, които желаят да виждат своите подчинени непосредствено в офисите си, считат, че офис чиновниците са по-лесни за надзор. Наистина можете да посетите работните им места когато и да е, а в модерните офиси те постоянно са под зоркия надзор на камерите за видеонаблюдение. Но в същото време има доста способи за ръководство и на отдалечените консуматори – както софтуерни, по този начин и хардуерни.

Оценки на представянето и покачвания

Компаниите освен работят извънредно, поставяйки ултиматуми на отдалечените служащи и заплашвайки ги със наказания за отвод да се върнат в офиса. Тези чиновници постоянно стават изкупителни жертви, когато би трябвало да се откри и упрекна някой за неуспехите на цялото компания, отбелязва The Register,

Гугъл и IBM са измежду тези, които принуждават чиновниците си да работят от офиса. Гугъл, да вземем за пример, показа нова система за оценка на представянето на чиновниците през лятото на 2023 година, която беше непосредствено основана на броя дни, прекарани от чиновник в постройка на компанията. Така отдалечен служащ, който фактически е работил по-ефективно от своя сътрудник в офиса, съгласно новата таблица, ще бъде по-малко работлив.

IBM отиде още по-далеч от всички тези полумерки с оценка на успеваемостта. Компанията намерено съобщи, че всички отдалечени чиновници ще бъдат в самия завършек на опашката за покачване – в случай че се освободи място, първо ще бъде препоръчано на офис чиновниците, а по-късно на тези, които работят от комфорта на дивана си.

Но това е един от двата образеца за дискриминация на работното място – IBM реши, че още веднъж ще усили заплатите на отдалечените служащи единствено откакто усили възнагражденията на офис чиновниците. Тоест двама души на идентични позиции с идентичен размер задания ще получават друго възнаграждение, просто тъй като единият е подготвен да харчи време и пари за пътешестване до и от офиса, а другият не.

Сбогом на отдалечена работа?

Политиката на наложително връщане в офисите си свърши работата – служащите започнаха тихомълком да ненавиждат работодателите си, а цялостното им задоволство от работата понижа, обобщава The Register. Това можеше да се чака, откакто още през 2021 година стана ясно, че опитите да се отнеме опцията на хората да работят от у дома ще доведат до всеобщи съкращения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР