Служители на НОИ в Русе отново излязоха на предупредителна стачка

...
Служители на НОИ в Русе отново излязоха на предупредителна стачка
Коментари Харесай

Служители на НОИ и НСИ в Русе стачкуват

Служители на Национален осигурителен институт в Русе още веднъж излязоха на предупредителна стачка за почтени хонорари. Този път към митинга се причислиха и от териториалното статистическо бюро, съобщи кореспондентът на БГНЕС.


Основното им искане е сред първо и второ четене на бюджета да се заложат нужните средства за нарастване на главните им заплати. Ако не бъдат чути, имат подготвеност за ефикасни протестни дейности.

Десетки чиновници на Национален осигурителен институт се събраха пред постройката на териториалното отделение в Русе, с цел да изразят своето неодобрение от ниските си заплати. По думите на Нели Тодорова, която е основен експерт в отдел „ Пенсии “, възнагражденията на хора с години стаж са сред 1050 и 1190 лв.. Затова в системата имало огромно текучество на фрагменти, а младите не желали да стартират работа там или в случай че бъдат назначени, не се задържали дълго, защото нямали тласък да се развиват. Искането е за 30% нарастване на главните им заплати, само че не както беше преди със задна дата от първи януари, а от 1 август. Според различен чиновник в Национален осигурителен институт – Русе Върбан Дюлгеров, тяхното искане не е за нарастване на заплатите, а да бъдат обезщетени, поради инфлацията. От КТ „ Подкрепа “, които провеждат митингите в страната, са пресметнали, че е належащо в бюджета за тази година да се заложат 12 милиона лв. за 30% растеж на заплатите в Национален осигурителен институт от 1 август. По същото време, в Русе стачкуваха и чиновници на Национален статистически институт. Те упорстват за към 50% нарастване на възнагражденията, също от първи август, както и средства за възстановяване на материалната база. Изчисленията на синдиката демонстрират, че за нарастване на заплатите в Национален статистически институт на национално равнище са нужни 3 милиона лв.. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР