Служители на Националния осигурителен институт (НОИ) готвят стачни действия, съобщи

...
Служители на Националния осигурителен институт (НОИ) готвят стачни действия, съобщи
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Служители на НОИ готвят стачни действия

Служители на Националния застрахователен институт (НОИ) готвят протестни дейности, заяви пред БНР Ваня Григорова, стопански консултант на президента на КТ " Подкрепа “.

 

По думите ѝ те са отнесли всички политически произволи, на които сме станали очевидци в последните две години: “преизчислявания, добавки, включване на въпросните добавки в пенсиите ".

" Тези хора не бяха обезщетени по никакъв метод за двугодишните старания и за нарастването на инфлацията, заради което най-вероятно ще стигнем до ефикасни протестни дейности. В момента върви процедурата за оповестяване на ефикасна стачка “, посочи Григорова.

Относно нарастването на пенсиите и размерът на майчинството тя разяснява, че пари има.

" Има обаче и ръководещи, които не желаят да ги вземат от там, където ги има. Това, което се вижда от Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване е общоприетото нарастване на пенсиите, което се случва всяка година от 1 юли ", посочи Григорова.

Според нея това е общоприетоо и се прави по силата на Кодекса за обществено обезпечаване и няма нищо изключително.

" Имаме обаче опазване на минималния размер на компенсацията за безработица на равнищата от преди няколко години – 18 лв. дневно. Това значи 360 лв. за безработно лице, което е работило, само че заради някаква причина не получава цялостния размер на компенсацията, което му се поставя. Другото, което не се осъвременява е размерът на майчинството, то остава на равнища от 780 лв., а минималната работна заплата към този момент е 710 лв. “, разясни Григорова и акцентира, че “биха могли да се усилят приходите на Национален осигурителен институт, в случай че се усилят минималните осигурителни приходи, които от години са замразени заради протеста на работодателите и замразяването на оптималния застрахователен приход ".

 

Тя напомни, че идната седмица ще има съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, където синдикатът ще сложи въпроса, че “правителството е абдикирало от задължението си да обезпечи доходи, с цел да изплаща съответни пенсии ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР