Служители на МВР заплашват, че са в протестна готовност, заради

...
Служители на МВР заплашват, че са в протестна готовност, заради
Коментари Харесай

Превъплъщенията на един синдикален полицейски лидер или ще има ли повече сигурност, ако се увеличат баничките в МВР

Служители на Министерство на вътрешните работи заплашват, че са в протестна подготвеност, поради подозрения, че обещаното нарастване на заплатите в бранша няма да се случи, поради дупка в бюджета от 18 милиарда лв. и слуховете, че се планува заледяване на възнагражденията. Това удостовери по ръководителят на най-големия полицейски профсъюз СФСМВР Илия Кузманов. Той изясни, че се чака от идната година повдигане на заплатите в Министерство на вътрешните работи с към 20% от междинната за страната, както предвиждал законът. Тоест стартовото заплащане за висшиста да е към 2300-2400 лева Сега най-ниската заплата на чиновник с полицейски пълномощия е 1466 лв., което

обърнато в банички

изглеждало ужасно смешно, пресметна синдикалистът. Той се оплака, че изпратили писмо до финансовия министър Петкова, разговаряли с политици, само че не получавали явен отговор. Кузманов твърди, че в случай че нарастването не се случи, то има заплаха за националната сигурност, поради това поставяли въпроса преди изборите.

Синдикалният необут обаче люто се разсърди когато водещите му сложиха въпроса – за какво нарастването да не бъде обвързано с промени в бранша. Например понижаване на пенсионерите, които получават пенсия и заплата, само че и орязване на по този начин наречените чантаджии, които не са директно на терен. Като образец бе представен някогашният вътрешен министър Веселин Вучков, съгласно който

7000 пенсионери работят през днешния ден в Министерство на вътрешните работи

и трансформират действително структурата в поделение на Национален осигурителен институт. Имало абонирани чиновници от години, които взимат добра пенсия и огромна заплата и не желаят промени и смяна. Кузманов яростно изясни, че Вучков оставил доста нерешени проблеми (независимо че бе министър по-малко от половин година, б.р.), думите му били засегнатост за Министерство на вътрешните работи и трябвало да носи отговорност, строго разгласи синдикалният необут. Въпреки многократните въпроси от студиото Кузманов отхвърли да каже ясно, какъв брой са пенсионерите на две хранилки в Министерство на вътрешните работи и дали това е целесъобразно.

Защо обаче синдикалистът брани със зъби и нокти пенсионерите

в Министерство на вътрешните работи, наредили се на няколко хранилки?

Битието дефинира мисленото на господин Кузманов. Според източници на Faktor.bg сега той извършва по едно и също време три функции във вътрешното министерство. Първо, от няколко години е пенсионер и всеки месец по банковата си сметка получава солидна пенсия. Второ, Кузманов работи като държавен чиновник първа категория труд, т. е. служител на реда на управителна служба, и ежемесечно получава солидна заплата с всички присъщи бонуси (огромна отпуска, безотчетни пари за храна, ранно пенсиониране, гратис карта за превоз, 40 % в допълнение възнаграждение за клас прослужено време, осигуровки за сметка на бюджета на Министерство на вътрешните работи, 20 заплати обезщетение при овакантяване и пр.). Месечно пенсионерите в Министерство на вътрешните работи по сходство на Кузманов си докарват съвсем

министерско заплащане, освен това напълно за сметка ва българския поданик

Трето, Кузманов е началник на Синдикалната федерация на служите на Министерство на вътрешните работи, това е един от синдикатите в Министерство на вътрешните работи, а преди този момент дълги години е заместник-шеф.

Интересна е кариерата и обвързаността на брачната половинка му Николета Кузманова със системата. През 2008 - 2009 година тя е шеф на политическия кабинет на МВР-министъра Михаил Миков. По същото това време Кузманов е измежду уредниците на най-големия митинг на служители на реда под прозорците на министъра, т. е. брачната половинка ръководи, а брачният партньор провежда митинг против ръководството й. В съдружното държавно управление на ГЕРБ с „ Обединени патриоти “ Кузманова този път е шеф на политическия кабинет на вицепремиера от Вътрешна македонска революционна организация Каракачанов. А сега дамата е в Габрово.

Важна детайлност от синдикалния пейзаж е, че управлението на СФСМВР, в което взе участие Кузманов, през 2014 година написа настоящия закон за Министерство на вътрешните работи дружно с Цветлин Йовчев, а през лятото на 2015 година изиска от министър Бъчварова и министър Калфин пенсионери да работят като пожарникари и служители на реда. Оттогава балонът с пенсионерите в Министерство на вътрешните работи се надува и надува, с цел да доближи броя от 7 000 души, а СФСМВР се опълчва на всяка концепция за промени в най-закостенялото ведомство в българската администрация. Очаква се след Нова година заплатите и осигуровките в Министерство на вътрешните работи да се усилят съвсем двойно, големият размер на пенсиите на служители на реда и пожарникари ще се усилва автоматизирано, а парите на българските жители ще се изсипват в Министерство на вътрешните работи като в каца без дъно. Българското общество чака в навечерието на приемането на новия бюджет на страната всички водещи политически сили да заемат ясна политическа позиция по въпроса за бъдещето на всички чиновници в Министерство на вътрешните работи, захранвани пламенно от бюджета с пенсии и заплати всеки месец!

За никого не е загадка, че

жителите заплащат по няколко пъти такса сигурност

Първо за издръжката на Министерство на вътрешните работи, посредством налозите си, които отиват в бюджета. Но това не им подсигурява успокоение. Примерите са хиляди. Второ като харчат в допълнение средства за СОТ, решетки на порти и прозорци, охранителни системи, наемане на частна защита и трезори и така нататък Или пък дават пари за детективи, които да разкрият закононарушения, които за органите на реда остават невъзможни.

Закъснелите с 35 години промени в Министерство на вътрешните работи просто нямат опция, тъй като при сегашната обстановка с изключение на сериозен вкус, никой профсъюз не може да даде гаранция, че в случай че се усилят баничките в системата, обществото ще получи по-надеждна сигурност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР