Служител на Световната здравна организация,цитиран от Ройтерс,заяви във вторник, че

...
Служител на Световната здравна организация,цитиран от Ройтерс,заяви във вторник, че
Коментари Харесай

СЗО: Предстои здравна катастрофа, стотици бебета ще умрат от жажда

Служител на Световната здравна организация,цитиран от Ройтерс,заяви във вторник, че в Газа следва " злополука за публичното здраве " на фона на пренаселеността, всеобщото разселване и разрушаването на водната и санитарната инфраструктура.На същия брифинг за пресата представител на Агенцията на Организация на обединените нации за децата предизвести за риска от гибел на стотици бебета заради обезводняване, защото са налични единствено 5% от естествените ресурси от вода.

Най-малко 8525 палестинци, в това число 3542 деца, са починали при израелските удари в Газа от 7 октомври насам, твърди ръководеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето в Газа. Говорителят на здравното министерство Ашраф ал-Кудра съобщи, че 130 души медицински личен състав са били убити и че 15 лечебни заведения и 32 здравни центъра към този момент не работят.

Израелските военни усилиха броя на заложниците, които съгласно тях са доказани като държани в Газа от Хамас, на 240. На брифинг във вторник представителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари съобщи:

" До момента фамилиите на 240 заложници са получили съобщение. Както към този момент обясних, някои от хората не са жители на Израел, тъй че идентификацията е по-сложна. Това лишава време. "

Хагари също по този начин твърди, че от Израел са прихванали ракета откъм Червено море. Той съобщи:

" Ракета земя-повърхност, която беше изстреляна към територията на страната Израел от региона на Червено море, беше сполучливо прихваната от системата за далечна защита " Стрела ".

ЦАХАЛ заяви, че е задействала самолети " и е прехванала враждебни цели, летящи в региона ".

" Тези безпилотни самолети принадлежат на страната Йемен ",каза пред Агенция Франс Прес Абделазиз бин Хабтур, министър-председател на държавното управление на хутите.

Във вторник израелските войски унищожиха фамилната къща на Салех ал-Арури, пълководец на силите на " Хамас " в заточение в окупирания Западен бряг. Арури, деец от " Хамас ", който е прекарал 17 години в израелски затвори, е заместител на водача на " Хамас " Исмаил Хания и е измежду групата водачи, посочени от израелски чиновници. Къщата му, която съгласно локални поданици не е била населявана, е била взривена в ранните часове на деня.

ЦАХАЛ твърди, че при последната си офанзива в Газа е нанесъл удари и по 300 обекта. Говорителят Джонатан Конрикус съобщи, че израелските военни " нанасят удари във всички елементи на Ивицата Газа ". От Израел са споделили на хората в Газа да бягат на юг от река Газа.

Бригадите " Ал Касам ", въоръженото крило на " Хамас ", обявиха, че са изстреляли противотанкови ракети по израелските сили рано във вторник, като прибавиха, че войските " нахлуват в южната част на Газа ". От " Хамас: оповестиха, че също по този начин са атакували с ракети два израелски танка и булдозери в северозападната част на Газа.

Майката на Ори Мегидиш, боеца, който ЦАХАЛ избави в понеделник, откакто бе похитен от " Хамас " в Газа, сподели: " Молим се за завръщането на останалите заложници ".

Висшият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел изрази ужаса си от убийството на Шани Лук, което той дефинира като " кръвопролитие ", и повтори апела на Европейски Съюз към Хамас да освободи всички заложници, държани в Газа.

Лидерът на английската съпротива Киър Стармър изложи аргументите, заради които се опълчва на апелите за преустановяване на огъня, като предизвести, че " това би оставило на " Хамас " инфраструктурата и опциите да извърши офанзивата, на която станахме очевидци на 7 октомври ", и настоя вместо това да има " пауза в боевете с ясни и съответни филантропични цели ".

Престолонаследникът на Кувейт шейх Мешал ал-Ахмад ал-Сабах добави във вторник, че страната му осъжда израелската " експанзия " в Газа и приканва за преустановяване на огъня. Той изиска отваряне на пропускателните пунктове, с цел да може филантропичната помощ да влезе в Газа, и осъди разселването на хора в Газа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР