Служебното правителство тайно е решило да вдигне корпоративния данък от

...
Служебното правителство тайно е решило да вдигне корпоративния данък от
Коментари Харесай

ГЕРБ на брифинг: Кабинетът на Янев тайно е решил да вдигне данъците с 50 процента

Служебното държавно управление скрито е решило да вдигне корпоративния налог от 10 на 15%. Това оповестиха от ГЕРБ на изключителна конференция. 

Опитът научил зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев, че когато доста се приказва, най-важни са моментите на тишината. Той добави, че служебното държавно управление е краткотрайно и не следва да се занимава с дълготрайни решения, изключително такаива, които следва да се вземат от Народно заседание, каквото сега няма. 

" Откъде българските жители, бизнесмени, работещи би трябвало да научат, че държавното управление се е включило към инициатитава на Г-7 за повишение на налозите? Откъде би трябвало да го научат? От напоително изявление на финансовия министър, от брифинг след съвещание на Министерския съвет, от прессъобщение? Нито едно от упоменатите информационни жанрове. И най-наблюдателните представители на бизнеса могат да го научат от уеб страницата на OECD ", сподели Дончев.

Александър Иванов разясни, че става въпрос за Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Тя разгласила лист на 1 юли, в който от ГЕРБ " с интерес " разкрили, че попада България.

Доста европейски страни не попадали там - Унгария, Ирландия, Естония, " да не ги изброявам всичките ". Това бил лист на страните, които са съгласни да се увеличи корпоративният налог на минимална ставка от 15%. 

" Да напомним, че в България корпоративният налог доста години е 10%, т.е. за българския бизнес, всички работещи това значи минимално 50-процентно нарастване на налога ", сподели от своя страна Александър Иванов. 

Така служебният кабинет подкрепил международната самодейност за по-високия налог. Това станало с т. 17 от дневния ред на 30 юни. Никой обаче не декларирал това. Нямало публични разисквания, нямало съвещания и със синдикати и работодатели. Липсвала и оценка за въздействието върху българския бизнес, върху капиталовия климат, върху всеки български жител. 

ГЕРБ разкрили информацията с много старания. 

" Финансовият министър за какво не даде конференция - да осветли това свое решение? Защо, по кой кулоар, в коя стаичка, кой го е притиснал да прокара своето, така да кажем, решение на Министерски съвет, забележете под 17-а точка, толкоз значима точка за цялото българско общество и за българската стопанска система е повишението на налозите. Финансовият министър е задължен да даде този отговор. Също по този начин и служебният министър председател, а може би и президентът Радев, който поддържа това решение да се подвигат налозите в България с най-малко 50%, без публичен спор, наблягам ", сподели още Александър Иванов. Той попита по този начин ли се извършва целта бистрота, обещан от служебния кабинет. 

Деница Сачева сподели от своя страна: " На практка е взето едно еднолично решение без народен дебат; едно решение, което е подмолно, най-малкото тъй като е непрозрачно и решение, което е непрофесионално. "

Това било дело " на сегашната партийна коалиция прерасне в коалиция, която се готве да прерасне в ръководеща коалиция коалицията сред между Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! " "

Вдигането на налози в този момент означавало по-малко работни места, повече безработица, по-малко вложения. 

" Със сигурност това, което можем да кажем, е, че в случай че се вдигне корпоративният данък с 50%, това значи 1,250 милиарда лева, да бъдат взети от бизнеса, и на практка бизнесът да не може да ги реинвестира, да не може да ги употребява за усилва на приходите, да не може да ги употребява за основаване на нови работни места, за възстановяване на изискванията на труд ", добави Сачева. 

Може би това бил прикрит сюжет, тъй като всички съперници на ГЕРБ давали извънредно великодушни обществени послания и даже утопични обещания. Те не били вероятни, в случай че не се подвигат налозите и осигуровките.

" От едната страна е цялостната тишина, от другата страна е логореята. Служебното държавно управление е вербално свръхактивно ", изкоментира Томислав Дончев. 

По-съществен обаче бил въпросът за какво има тишина с самодейността за повдигане на корпоративния налог. 

От ГЕРБ упорствали да се чуят мненията по въпроса на синдикатите и работодателите. Такъв въпрос всекидневно се разглеждал след месеци съвещания с тях. 

Освен това всички съществени политически партии също трябвало да вземат отношение по тематиката. ГЕРБ били срещу повдигане на налозите. 

Президентът Румен Радев също било редно да излезе с позиция като " принципал " на служебното държавно управление. 

Тома Биков пък сподели от своя страна, че на фона на тази тишина имало доста мощен звук от страна на " един доста комплициран човек ", който бродел в българския ефир в последните два месеца. Това бил Бойко Рашков - вицепремиер и вътрешен министър в служебния кабинет. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР