Служебното правителство търси възможности за сътрудничеството в енергийната сфера с

...
Служебното правителство търси възможности за сътрудничеството в енергийната сфера с
Коментари Харесай

Служебното правителство търси енергийни ресурси и от Иран

Служебното държавно управление търси благоприятни условия за съдействието в енергийната сфера с Иран. Това разискаха на среща в Министерство на стопанската система и промишлеността министър Никола Стоянов и посланикът на Ислямска република Иран в Република България Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули. Разговорът сред тях е продължение на търсенето на всички благоприятни условия за обезпечаване на диверсификация на страната ни.

Н.Пр. Расули разяснява пред министър Стоянов, че основа на иранската стопанска система е петролният бранш.

Иран има към 10% от международните нефтени ресурси и е на четвърто място по този индикатор в международен мащаб. Държавата има и вторите по величина находища от природен газ в света. Възможностите на Иран в тази сфера са огромни и страната е подготвена да разисква разновидности за съдействие в тази сфера, акцентира посланикът.

Акцент в диалога сред министър Стоянов и Н.Пр. Расули бе подложен и върху дейности за по-скорошното осъществяване на Мултимодалния транспортен кулоар " Персийски залив-Черно море ", който съгласно иранския посланик е към този момент подготвен на 80%.

Министър Никола Стоянов увери Н.Пр. Сейед Расули, че за България е изключително значимо развиването на връзките сред двете страни. През последните години се отбелязва растеж в двустранната търговия, което удостоверява интереса на България и Иран за съдействие и е в продължение на дългогодишните обичайно положителни връзки сред двете страни.

През първото полугодие на 2022 година стокообменът на страната ни с Иран възлиза на 112.9 млн. щ.д. с растеж от 76.1% по отношение на същия интервал на предходната година. През 2021 година двустранната търговия доближава 171.5 млн. щ.д., което е растеж от 28% по отношение на 2020 година

Министърът на стопанската система и промишлеността Николай Стойнов и Н.Пр. Сейед Расули се сплотиха към мнението, че двете страни имат надалеч по-големи благоприятни условия за активизиране на двустранното съдействие и, че ще се работи в посока облекчение и основаване на повече благоприятни условия за българския и иранския бизнес. Ще се търсят и работещи механизми за непосредствено договаряне сред компаниите от двете страни.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР