Служебното правителство ще отмени забраната за рафинерията на Лукойл в

...
Служебното правителство ще отмени забраната за рафинерията на Лукойл в
Коментари Харесай

Кабинетът отменя забраната на Кирил Петков Лукойл да изнася горива

Служебното държавно управление ще анулира възбраната за рафинерията на " Лукойл " в Бургас да изнася горива, създадени от съветски петрол отвън България.

Това излиза наяве от план на решение, оповестен за публично разискване. Проектът е подписан от служебния министър председател Гълъб Донев, само че вносители са министрите на енергетиката Росен Христов, на стопанската система Никола Стоянов и на финансите Росица Велкова, излиза наяве от претекстовете към него.

Забраната за " Лукойл " да изнася създадени от съветски петрол горива бе въведена по гледище на някогашния министър председател Кирил Петков като мярка за понижаване на цените на горивата в България. Решението за това бе признато през юли 2022 година в последните дни на предходното държавно управление.

" Toвa yвeличaвa дocтaвĸитe и пoдaвaнeтo нa ĸoличecтвaтa ĸъм бългapcĸия пaзap и би тpябвaлo нa бaзa нa пaзapнитe мexaнизми дa нaмaли цeнитe нa гopивaтa ", стимулира решението на държавното управление си Кирил Петков на 29 юли.

Той обоснова решението си и с шестия санкционен пакет на EC, който зaбpaни внoca нa pycĸи пeтpoл. Зa пoвeчeтo дъpжaви oт EC, тeзи ĸoитo гo пoлyчaвaт чpeз ĸopaби, ĸpaйнaтa дaтa бe дeĸeмвpи 2022 година Зa тeзи, ĸoитo пoлyчaвaт cypoвинaтa пo тpъбoпpoвoд, ĸaĸъвтo e cлyчaят нa Унгapия, Cлoвaĸия и Чexия отсрочката за вноса на съветски петрол и нефтопродукти е до декември 2024 г.

Забраната за експорт на нефтопродукти ще падне най-малко до края на 2024 година, планува настоящето предложение на служебния министър председател Гълъб Донев. Според претекстовете към него държавното управление на Кирил Петков се е позовало на анулирано към този момент решение за наказания на Европейски Съюз против Русия от 2014 година, а не на новите наказания. Освен това наложената възбрана можело да бъде осъдена от Европейска комисия, тъй като нарушава правилата на свободния пазар и може да бъде осъдено.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР