Служебното правителство сезира Конституционния съд за правомощията на главния прокурор

...
Служебното правителство сезира Конституционния съд за правомощията на главния прокурор
Коментари Харесай

Служебното правителство ще иска тълкуване от Конституционния съд за правомощията на главния прокурор

Служебното държавно управление сезира Конституционния съд за пълномощията на основния прокурор с искане за анулация на пълномощия, регламентирани в Закона за правосъдната власт. Това съобщи правосъдният министър Крум Зарков след постоянното съвещание на кабинета.

" Според него са налице прекомерно разширение на надзора на основния прокурор върху всички сфери на ръководство на страната и всички органи на централната и локалната власт, което е в прорез с уха и буквата на Конституцията, постановяваща разделяне на управляващите и гарантираща правовата ни страна. Такава процедура на толкоз изчерпателен контрол на правда е съществувала в България, само че преди приемането на демократичната конституция на България през 1991, която планува и разделяне на управляващите. ", съобщи Зарков

Въпросът, който Министерски съвет е изпратил до Конституционния съд е: " Допустимо ли е основният прокурор, осъществявайки контрол за правда на прокурорите, да им разпорежда инспекции на съблюдаване на законността във всички сфери на ръководство и на всички административни равнища? "

" Ние считаме, че това не е възможно, защото това право на основния прокурор би трябвало да бъде лимитирано до работата на подчинените му обвинители в границите на техните работни отговорности. ", добави Зарков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР