Служебното правителство пусна дългоочаквания държавен сайт, който е натоварен с

...
Служебното правителство пусна дългоочаквания държавен сайт, който е натоварен с
Коментари Харесай

Стартира държавният сайт, следящ цените на храните

Служебното държавно управление пусна дълго чакания държавен уебсайт, който е претрупан с сложната задача да помогне за преодоляването на цените при храните. Платформата foodprice.bg следи придвижването при 36 артикули – на едро и дребно – като потребителите ще могат да ги съпоставят по отношение на аналозите им в Западна Европа.

Овладяването на цените на питателните артикули минава през ограничения в три направления: надзор, законодателни промени и уебсайт за цените на главните хранителни артикули, сподели пред публицисти в Министерски съвет Никола Стоянов, длъжностен министър на стопанската система и промишлеността. Той разгласи, че е образувал работна група, която ще се заеме с обзор на законодателството в Европейски Съюз във връзка с търговията с храни. На база на наученото ще бъде направен и план на Закон за търговията с храни, който да бъде показан на идващия парламент.

Като министър на стопанската система направих работна група за надценките при питателните артикули. Ще бъде изработен и обзор на законодателството в Европейски Съюз във връзка с търговията с храни. Целта е да вървим към разработване на план за Закона за търговията с храни “, сподели Стоянов.

Министерството на земеделието пък приготвя Наредба за централен указател за проследимост на храните, уточни от своя страна министърът на земеделието Явор Гечев. Проектът на разпоредба обгръща всички типове храни, в това число минерална вода и питие. Има и проследимост на търговията със зърно и зърнени култури, добави той.

Гечев разгласи още, че тази година цената на поливната вода ще бъде дотирана с 80%, а парите ще бъдат обезпечени незабавно от Министерството на финансите.

Ако да вземем за пример фермер има сметка за вода от 100 лв., ще заплати на „ Напоителни системи “ 20 лв., само че пък ще длъжи Данък добавена стойност върху цялата сума “, сподели земеделският министър.

Парите за тази скица, която ще бъде пратена в Брюксел за нотификация, са обезпечени от Министерството на финансите, сподели Явор Гечев, без да споделя в какъв общ размер ще е.

Ако успеем да свалим цените на храните, ще падне и инфлацията. Защото след силата те не престават да поддържат инфлацията висока ", сподели министър Стоянов.
Как работи уеб сайтът
На държавния уебсайт, който е благосъстоятелност на министерството на стопанската система и напълно създаден от " Информационно обслужване ", има информация за цената на вносителите и на производителите. Информацията е разрушена както за цялата страната, по този начин и за обособените 28 области. Публикуваните цени на едро по борсите ще са средопретеглени цени по програмен продукт на ДКСБТ. Ще има информация и за цените на стоките в комерсиалната мрежа. Тя ще се събира от Системата за агропазарна информация (САПИ). Цените на дребно на питателните артикули не включват промоциите, уточни икономическият министър.

Ще има данни за цените на храните от 7 европейски страни за 11 хранителни артикули – олио, ориз, захар, яйца и други. Данните там се събират от нашите търговски аташета от 3 – 4 огромни вериги и от няколко дребни обекта.

Засега ще има информация за към 30 хранителни продукта. Между тях са 9 типа плодове и зеленчуци.

Ще има информация и за цените не четири типа първични материали, да вземем за пример мляко ", сподели Никола Стоянов.

Ще е допустимо и търсенето на цената на избрана стока по район и да се направи съпоставяне с цените на същия артикул в другите страни. Към търсенето на цените на продуктите ще могат да се ползват оптимално 6 филтъра (произход, дали е от импорт, история на цената на продукта на дребно и на едро, място за търговия, изкупна цена на суровината и т.н.).

Информацията в уеб страницата ще се събира от компании с оборот над 30 млн. лв. годишно. Това ще разреши на 30-те най-големи търговеца на едро да вземат участие, в това число и на районни „ играчи “. Те ще дават информация за цените на седмична база, като дават най-ниската цена на стоката, само че без промоциите, които се вършат в обектите, сподели Никола Стоянов.

Към момента информацията към уеб страницата се подава единствено от институции, само че още идната седмица търговците ще почнат да качват своите цени.

Надяваме се най-малко 15 – 20 търговци да проявят интерес и да почнат да качват цените на стоките ", сподели още икономическият министър.

Търговците ще афишират своите най-ниски, непромоционални цени. Не е планувано обаче наказване, в случай че те разгласят ниска цена на избран артикул, който не може да бъде открит в магазините, и се продават единствено по-скъпи продукти, сподели министърът на стопанската система.

Припомняме, че икономическият министър в кабинета " Петков " Корнелия Нинова предприе сходна мярка при започване на 2022 година Тя сложи екран пред Министерството на стопанската система, на който се изобразяваха цените на едро, като се взимаха данните от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. След слагането на този екран цените започнаха да вървят единствено нагоре.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР