Служебното правителство прие промени в Правилника за прилагане на Закона

...
Служебното правителство прие промени в Правилника за прилагане на Закона
Коментари Харесай

На 1512 лева се увеличава еднократната социална помощ

Служебното държавно управление одобри промени в Правилника за използване на Закона за общественото подкрепяне, които ще подобрят доста обществената протекция за хората от уязвимите групи. Новите разпореждания ще влязат в действие от 1 юни и ще подсигуряват, че по-голям брой нуждаещи се ще могат да получат обществена помощ в по-голям размер.

Очакванията са, че още през 2023 година техният брой ще се усили от 35 000 на над 45 800 души приблизително на месец. Това сподели вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров пред публицисти след днешното съвещание на Министерския съвет, оповестиха от пресцентъра на МТСП.

С измененията се вкарва нов механизъм за обществено подкрепяне. От 1 юни размерът на обществените помощи ще се дефинира според от линията на беднотия в страната и няма да бъде привързан с обезпечения най-малък приход, както е сега. Това ще докара до доста увеличение на размера на помощите. Той ще се актуализира регулярно и ще дава отговор в по-голяма степен на потребностите на хората, които се нуждаят от поддръжка.

С измененията в правилника ще се подсигурява използването на направените по-рано промени в Закона за обществено подкрепяне, с които беше заложен новият модел на обществено подкрепяне, изясни министър Лазар Лазаров. Той акцентира, че новите разпореждания улесняват включването на подпомаганите хора на пазара на труда, като се дава приоритет на насърчителните ограничения, а рестрикциите се смекчават.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР