Служебното правителство предложи проект на бюджет за 2023 г. с

...
Служебното правителство предложи проект на бюджет за 2023 г. с
Коментари Харесай

Бюджет 2023: На каква цена може да се постигне дефицит от 3%

Служебното държавно управление предложи план на бюджет за 2023 година с рекордно висок недостиг – 6%. Предстои планът да бъде разискван и гласуван от 49-ия парламент.

Министерският съвет ще внесе бюджета за 2023 година в Народното събрание

Партиите дадоха поръчка за понижаване на недостига до 3%, с цел да имаме късмет за влизане в Еврозоната. Въпросът е на каква цена може да бъде реализирано това и няма ли да влезе в несъгласие с обещанията на политиците в предизборната акция, че няма налозите няма да се подвигат.

Темата разясниха в предаването „ Тази заран “ икономистите Ваня Григорова, Кузман Илиев и Лъчезар Богданов.

„ Ние от КТ „ Подкрепа “ ще продължаваме да настояваме за разнообразни неща, като да вземем за пример увеличение на корпоративния налог на 20%, приемането на налога върху свръхпечалбата, който беше препоръчан от служебното държавно управление и по-късно се отхвърлиха от него, което е минус 2,4 милиарда лева Ако желаеме да минимизираме недостига, явно би трябвало да пипнем, където има средства, а не да ограничаваме в допълнение приходите на хората “, съобщи Ваня Григорова.

Служебната власт не може да предлага политики с дългогодишен резултат, посочи общественият министър

Тя у точни, че синдикатите не престават да упорстват за минимална заплата от 850 лева и необлагаем най-малко. 

„ Нисък недостиг единствено поради влизане в Еврозоната е много подвеждащо. Еврозоната основава такава рамка за бюджетна дисциплинираност, с цел да не стигат страните до доста тежко финансово състояние, т.е. това е защитна мярка. Когато се разхлаби бюджетната дисциплинираност, се взимат задължения при по-високи лихви, понижава се кредитният рейтинг “, разяснява Лъчезар Богданов.

По думите на Кузман Илиев има рискова наклонност за разрушение на финансова непоклатимост в страната. Той даде образец с обстоятелството, че към този момент 50% от пенсиите ще се заплащат от налози, а не от осигуровки.

Проектобюджетът за 2023 година ще бъде импортиран в деловодството на Народно събрание

Явно има роботика, автоматизирано правене на бюджет, само че това е един алчен робот, добави Илиев.

Гледайте целия диалог във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР