Служебното правителство предложи на Народното събрание определяне на границата на

...
Служебното правителство предложи на Народното събрание определяне на границата на
Коментари Харесай

Служебният кабинет с важни промени за социалните помощи, какви са те

Служебното държавно управление предложи на Народното събрание установяване на границата на бедността като основа на установяване и на правото, и размерите на обществените помощи, както и основаване на механизъм на актуализация на обществените помощи. Това се реализира откакто прага на бедността е в основата на общественото подкрепяне. Министерският съвет е приел промени в региона на общественото подкрепяне, техният размер и условия за приемане. Това разгласи на брифинг общественият министър Лазар Лазаров на брифинг в Министерския съвет.

Въведени са промени и нововъведения, които да подсигуряват законовите наредбите. Разширяването на обсега на лицата, които ще бъдат общественото подкрепяне. От една страна това е слагането на границата на бедността в изискванията за приемането на помощите, а въпреки това - облекчаването на изискванията за обществените помощи. Сред измененията са понижаване на периода за отговорности и непрекъсната регистрация в бюрата по труда. Този период от 6 месеца е понижен на три

По думите на обществения министър, облекчават се ограничаващите условия във връзка с допускане на обществено подкрепяне според от притежаваните парцели. Така да вземем за пример се дава право на месечна целева помощ в размер на линията на беднос т, за хора, които са навършили 18-годишна възраст и напущат обществените услуги от резидентен вид, да могат да покрият първичните разноски по настаняване и независим живот.

Прави се и смяна в размера на помощта, която страната отпуска за покриване на случайно зародили потребности. Сега тя съставлява петкратният размер на обезпеченият най-малък приход - 375 лв. . С измененията се приема да е до трикратният размер на прага на бедността. В рамките на тази година, размерът на помощта ще се усили от 375 лв. на 1512 лв., добави още общественият министър.

Подобрени са изискванията за регистрация за безработни лица, с промени в Закона за поощряване на заетостта, свързани с насърчителните ограничения на работодателите, които наемат лица от неравнопоставени групи от пазара на труда. Подобрена функционалността на Агенцията по заетостта, понижени са административните условия при обслужването на работодателите, разгласи още министър Лазаров.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР